Oldenzaal 75 jaar vrij!

Logo Oldenzaal 75 jaar vrij!

Op 2 april is het 75 jaar geleden dat Oldenzaal bevrijd is. In verband met de maatregelen die genomen worden tegen de verspreiding van het coronavirus worden alle activiteiten in het kader van de themaweek “Oldenzaal 75 jaar vrij” helaas afgelast. Er wordt gezocht naar alternatieve data.

Themaweek afgelast

 

In dit jubileumjaar worden in Oldenzaal veel activiteiten georganiseerd om deze bevrijding te vieren en slachtoffers te herdenken. In de themaweek van maandag 30 maart tot en met zaterdag 4 april kunt u genieten van een gevarieerd programma, samengesteld en georganiseerd door het Oldenzaalse Comité Nationale feest- en gedenkdagen.

Activiteiten voor jong en oud 

“Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de waarden als vrede, vrijheid, democratie en (rechts)gelijkheid,” zegt burgemeester Patrick Welman. “Daarom willen we zoveel mogelijk mensen laten deelnemen aan onderdelen van het Oldenzaalse programma 75 jaar vrijheid.” 

Themaweek 30 maart – 4 april

Alle aspecten van vrijheid komen aan bod; van de Oldenzaalse bevrijdingsdag op 2 april tot de inzet voor vrede en veiligheid van onze huidige militaire veteranen. Op verschillende plaatsen in de stad zijn prachtige exposities, er worden lezingen gegeven en op 2 april komt RTV Oost met de Vrijheidstour naar Oldenzaal. De week wordt afgesloten met de Oldenzaalse veteranendag en een concert in Stadstheater De Bond.

Gratis

Mede door de financiële hulp van de Gelderman Stichting Oldenzaal, het Boeskool Fonds, de Rabobank, de provincie Overijssel, het vfonds en de gemeente Oldenzaal kunt u overal gratis naar toe. De enige uitzondering is het concert “Tour of freedom” in Stadstheater De Bond, kaartjes hiervoor kosten 10 euro.  

Magazine “Oorlogskind in Oldenzaal”

Ook op de basisscholen en op het voortgezet onderwijs in Oldenzaal wordt veel aandacht geschonken aan de waarde van vrijheid. In de week van 23 maart verzorgen veteranen gastlessen in het onderwijs én wordt het magazine “Oorlogskind in Oldenzaal”, een indrukwekkend verhaal over het leven van een Oldenzaalse tiener in de oorlog, huis-aan-huis verspreid.

Exposities, film en het programma van dag tot dag

Expositie Oldenzaalse veteranen, toen en nu

Maandag: 15.00 – 17.00 uur
Dinsdag-vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.30 -16.00 uur

Entree: gratis
Locatie: Stadhuishal, Ganzenmarkt 1, Oldenzaal

De expositie “Oldenzaalse veteranen, toen en nu” bestaat uit 12 verhalen van Oldenzaalse veteranen op missie in onder meer Nederlands-Indië, Afghanistan, Libanon en Bosnië.
De zo bevochten vrijheid in april 1945 kwam niet vanzelf, daar is enorm hard voor gestreden en daar zijn vele offers voor gebracht. Om die vrijheid te houden zijn ná WOII inmiddels al meer dan 115.000 Nederlandse militairen wereldwijd ingezet. Oldenzaal heeft momenteel ca 240 veteranen binnen haar stadsgrenzen wonen, in de leeftijd van 30 tot 93 jaar. 12 van hen, én een thuisfronter, vertellen hun verhaal over hun missie in een expositie. Ze zijn allen ingezet voor vrede en veiligheid en geloven in hun bijzondere bijdrage. Ook zij waren bereid het grootste offer te brengen. Omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Toen niet en nu niet.

Expositie Veterans view, Wall of honour

Veterans View

Maandag: 15.00 – 17.00 uur
Dinsdag-vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.30 -16.00 uur

Entree: gratis
Locatie: Stadhuishal, Ganzenmarkt 1, Oldenzaal

De Veterans view is een grote baret waarin een aantal filmschermen staan opgesteld. Kijk door de door de ogen van veteranen naar hun missies en stap onder de baret. Ervaar wat zij beleefden tijdens hun inzet in dienst van de vrede. Ook staat er een Wall of honour: Hier kun je je persoonlijke waardering tonen voor al onze 115.000 veteranen, ingezet in dienst van de vrede. Misschien wil je een veteraan uit je omgeving wel eren? Je vader, moeder, partner, buurman, kennis, vriend? Plaats dan een witte anjer op de Wall en schrijf er een eigen boodschap bij.

Expositie Anne Frank “Laat me mezelf zijn” 

Anne Frank

Maandag: 15.00 – 17.00 uur
Dinsdag-vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.30 -16.00 uur

Entree: gratis
Locatie: Bibliotheek Oldenzaal, Ganzenmarkt 11, Oldenzaal

De tentoonstelling “Laat me mezelf zijn” verbindt Anne Franks levensverhaal met het nu en maakt het lot van de miljoenen slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijk en invoelbaar. Een verhaal dat begint met vooroordelen en beeldvorming. In het eerste gedeelte van “Laat me mezelf zijn” staat het levensverhaal van Anne Frank centraal. Grote foto's en tekst geven een impressie van het leven van Anne Frank, van haar geboorte in Frankfurt am Main in 1929 tot haar dood in Bergen-Belsen in 1945.De tentoonstellingspanelen gaan ook in op de publicatie van het dagboek. Het persoonlijke verhaal van Anne Frank wordt aangevuld met foto's en teksten over de tijd waarin zij leefde: de opkomst van het nationaalsocialisme, de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. De historische panelen zijn chronologisch geordend, zodat de bezoeker meteen kan zien wat de ontwikkelingen in nazi-Duitsland voor het gezin Frank betekenden.

Expositie Sinti “O lungo Drom” 

Sinti monument in Oldenzaal

Maandag: 15.00 – 17.00 uur 
Dinsdag-vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 10.30 -16.00 uur

Entree: gratis
Locatie: Het Koetshuis, Marktstraat 15, Oldenzaal

“Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland” is de titel van een sprekende tentoonstelling met als onderwerp de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland, in de volksmond ook wel met het beladen woord 'Zigeuners' aangeduid. Stichting O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes) beoogt een indruk te geven van de tradities, de vervolging en allerhande voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma, zowel in woord als in beeld. In Nederland vond in de nacht van 15 op 16 mei 1944 de zogenaamde “ zigeunerrazzia “plaats. Ook in Oldenzaal, als enige plaats in Overijssel. Hierbij werden zes leden van de Sinti-familie Weiss, die tijdelijk woonden in een krotwoning aan de Poortstraat 21, weggevoerd.

Film “Oldenzaal en omgeving in de oorlogsjaren”

Maandag 30 maart: 15.00 en 16.00 uur
Dinsdag 31 maart: 11.00, 15.00, 16.00 en 19.30 uur
Woensdag 1 april: 11.00, 15.00 en 16.00 uur
Donderdag 2 april: 11.00, 15.00 en 16.00 uur
Vrijdag 3 april: 11.00, 15.00 en 16.00 uur
Zaterdag 4 april: 11.00 uur en 16.00 uur

De Ganzenmarkt tijdens de Tweede Wereldoorlog Militairen in Oldenzaal tijdens de Tweede Wereldoorlog

Entree: gratis
Locatie: Trouwzaal stadhuis, Ganzenmarkt 1, Oldenzaal

De film "Oldenzaal en omgeving in de oorlogsjaren" bevat unieke filmfragmenten:

  • Paardenvordering Ganzenmarkt 1938
  • Terugkeer krijgsgevangen station Oldenzaal 1940
  • Distributie Ganzenmarkt 1941
  • Uitstapje leerlingen met Jan Plezier 1941
  • Aanslag brandstofdepot Iepstraat 1 april 1945
  • Bevrijding Oldenzaal met onder meer tanks vanaf Spoorstaat naar het centrum en de viering bevrijding op de trappen van het oude stadhuis
  • Prins Bernhard in Oldenzaal 1945

De film duurt ongeveer 1 uur en zal worden vertoond door Hans Kolmschot.

Officiële opening van de themaweek en de exposities voor genodigden

Aanvang: 15.00 uur
Locatie: Stadhuishal, Ganzenmarkt 1, Oldenzaal

Educatieve multimedia voorstelling “Vrijland” (militair orkest)

Voor leerlingen van het Twents Carmel College en genodigden.
Locatie: Twents Carmel College, locatie Potskampstraat

Lezingen van twee Oldenzaalse veteranen

Militairen spelen met kinderen in oorlogsgebied

Aanvang: 20.00 uur
Entree: gratis inclusief koffie en thee
Locatie: Stadhuishal, Ganzenmarkt 1, Oldenzaal

Er worden twee lezingen gegeven. De eerste gaat over 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht, geïllustreerd met eigen ervaringen en missie Bosnië. De tweede lezing gaat over de missie Libanon versus Eritrea: twee uitzendingen door de jaren heen.
Vooraf aanmelden via contact@veteranenoldenzaal.nl

Basisschoolleerlingen Nutsschool herdenken de bevrijding van Oldenzaal

2 april: herdenking bevrijding van Oldenzaal

Aanvang: 10.00 uur
Locatie: Begraafplaats Hengelosestraat, Oldenzaal

Op 2 april is het 75 jaar geleden dat Oldenzaal is bevrijd van de Duitse bezetter. Om dit moment te herdenken wordt er jaarlijks door een Oldenzaalse basisschool een bijeenkomst georganiseerd op de begraafplaats aan de Hengelosestraat. Dit jaar verzorgen leerlingen van de Nutsschool de herdenking die ongeveer een uur duurt. Iedereen is van harte welkom om bij de herdenking aanwezig te zijn; belangstellenden, ouders en grootouders van de leerlingen, leerlingen van andere Oldenzaalse basisscholen. Zo geven we samen het waardevolle besef van leven in vrijheid mee aan de toekomstige generatie.

Na het hijsen van de bevrijdingsvlag spreekt burgemeester Patrick Welman een aantal woorden tot de aanwezigen. Daarna volgt een rondgang langs de graven van gevallenen die actief betrokken zijn geweest bij de bevrijding van onze stad. Ook worden er op de graven van Engelse en Canadese oorlogshelden bloemen gelegd. Bij deze graven staan onze Oldenzaalse veteranen opgesteld. De kinderen van de Nutsschool zullen - na een moment van stilte - een aantal gedichten voorlezen. De ceremonie wordt afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. Dit jaar is een speciaal jaar met speciale momenten. Zo zal een doedelzakspeler aanwezig zijn en wordt er door de Guards Remembrance Association een poppykrans bij een paar oorlogsgraven gelegd.

RTV Oost Vrijheidstour Oldenzaal

12.00 – 14.00 uur: Radio Talkshow De Lunch en Vrijheidstour
17.00 – 18.00 uur: TV Talkshow Thuis in Overijssel
20.05 uur: Optreden Lauringer
21.00 uur: Optreden The Bluebettes

Entree: Gratis
Locatie: Podium Groote Markt, Oldenzaal

Een hoogtepunt van het lustrumjaar in Overijssel is de Vrijheidstour. In het voetspoor van de bevrijders trekt de Vrijheidstour van 1 tot en met 17 april door de provincie. Deze touringcar reist langs de steden en dorpen die op die dag bevrijd zijn. RTV Oost doet op 2 april live verslag van de Oldenzaalse activiteiten vanuit de Vrijheidstour. ’s Avonds is er een programma op het podium op de Groote Markt met onder meer een optreden van The Bluebettes. De Zwolse vrouwenband The Bluebettes tourt langs Overijsselse steden en dorpen om 75 jaar bevrijding van Overijssel te vieren. Ze maken speciaal hiervoor een show met liedjes die ons doen terugdenken, stilstaan, herinneren, maar vooral vieren dat we vrij zijn. Een programma vol nostalgie & vrolijkheid. En waar zij normaal gesproken alleen liedjes uit the sixties spelen, pakken ze het nu breder aan en spelen ze muziek van de jaren '40 tot nu, zowel Nederlands- als Engelstalig.

Fakkeltocht voor de Vrijheid

Aanvang: 19.30 uur
Deelname: gratis
Locatie: Herdenkingstuin, Oldenzaal

Stadswandelingen “Oldenzaal, 75 jaar vrij!”

Ansichtkaart Oldenzaalse bevrijding

Aanvang: 10.00 en 14.00 uur
Deelname: gratis
Locatie: Verzamelpunt is bij de ingang van het Stadhuis aan de Ganzenmarkt 1, Oldenzaal

De stadswandeling "Oldenzaal 75 jaar vrij!" wordt begeleid door twee Oldenzaalse stadsgidsen. Beide zijn ook veteraan. Zij nemen u in een wandeling van een uur mee naar plekken in het centrum van Oldenzaal die belangrijk zijn geweest in de oorlogstijd en tijdens de bevrijdingsdagen. Daarbij wordt uiteraard de herdenkingstuin bezocht, maar ook zal het verhaal van de Oldenzaalse Sinti familie Weiss worden verteld en nemen de gidsen u mee naar de plek waar zij hebben gewoond. Ook de locatie waar de ontploffing plaatsvond net na de bevrijdingsdag (8 mei 1945) zal worden bezocht. Aansluitend heeft u de mogelijkheid de film "Oldenzaal en omgeving in de oorlogsjaren" te kijken in de trouwzaal van de stadhuishal.

Oldenzaalse veteranendag

Aanvang: 13.00 - 18.00 uur
Entree: gratis, vol = vol
Locatie: Stadhuishal, Ganzenmarkt 1, Oldenzaal

De Oldenzaalse veteranendag wordt door de gemeente Oldenzaal aangeboden aan haar veteranen en partners, om hen te danken voor hun inzet voor vrede, veiligheid en vrijheid waar ook ter wereld. Want om de zo waardevolle vrijheid die we bij de bevrijding van Nederland in 1945 hebben verkregen te behouden zijn sindsdien meer dan 120.000 Nederlandse militairen wereldwijd ingezet in crisis- en conflictgebieden. 
In het kader van 75 jaar vrijheid is deze editie van de Oldenzaalse veteranendag uitgebreider van opzet dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn naast de genodigden ook bezoekers en belangstellenden welkom, die willen weten wie die Oldenzaalse veteranen nu eigenlijk zijn, en kennis met hen willen maken. Met een lezing van veteraan en Invictus Games deelnemer Edwin de Wolf, doedelzakspelers, militaire voertuigen, herdenking gevallen militairen, exposities en infostands.

www.veteranenoldenzaal.nl

Tour of Freedom in concert, Koninklijk militair orkest Fanfare Bereden Wapens

Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 10.- pp
Locatie: Stadstheater De Bond, Molenstraat 25, Oldenzaal

Als afsluiting van de themaweek "Oldenzaal 75 jaar vrij!" en de Oldenzaalse veteranendag zal in Stadstheater de Bond een geweldig concert worden gegeven door het Koninklijk militair orkest Fanfare Bereden Wapens. Zij brengen u de "Tour of Freedom" in concert en worden daarbij vergezeld door de dames Les Chouettes. De voorstelling wordt tevens ondersteund met beeldmateriaal. 

Nationale dodenherdenking

Aanvang:18.45 uur
Locatie: De Hofkerk 

Herdenkingsceremonie in de Hofkerk met aansluitend een stille tocht naar de Herdenkingstuin. Hier houden we om 20.00 uur 2 minuten stilte waarna de kranslegging plaatsvindt.

Vrijheidslunch voor 750 Oldenzalers

Georganiseerd door de juniorkamer.

Aanvang: 12.00 uur
Locatie: Winkelcentrum de Driehoek, Oldenzaal
Deelname door middel van inschrijving.

Vrijheidsconcert met optredens van de K.M.V. Semper Crescendo, de Koninklijke Harmonie St. Joseph en diverse artiesten

Aanvang: 15.00 – 17.15 uur
Locatie: Plechelmusbasiliek, Oldenzaal
Aansluitend: De bewegende ondernemers uit Oldenzaal en de loopgroep LAAC Twente bieden in de Herdenkingstuin het Vrijheidsvuur uit Wageningen aan aan burgemeester Patrick Welman.

Sponsoren

De evenementen van 'Oldenzaal, 75 jaar vrij!' worden mede mogelijk gemaakt door: 

sponsoren