Beleg van Oldenzaal


Het jaar 1572 markeert binnen de Tachtigjarige Oorlog het begin van de ‘geboorte van Nederland’. 450 jaar later wordt dat nationaal herdacht. In Oldenzaal, een belangrijke stad in die tijd, doen we dat met extra enthousiasme. We speelden namelijk een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden. Oldenzaal is maar liefst zeven keer belegerd, voordat de stad uiteindelijk in 1626 in Staatse handen viel. Daarom vieren we in 2022 ‘Het Beleg van Oldenzaal’.

Oldenzaal Promotie, stichting Oldenzaalse Musea, gemeente Oldenzaal en vele andere organisaties en verenigingen doen mee aan het Beleg van Oldenzaal. Gebeurtenissen en thema’s uit 1572 worden hierbij vertaald naar vier eigentijds thema’s: vrijheid, verbondenheid, verbinding en verscheidenheid.


In 2022 staan we tijdens het Beleg van Oldenzaal stil bij de gebeurtenissen uit 1572 en de Tachtigjarige Oorlog. Er vinden door het jaar heen allerlei activiteiten plaats. Voor iedereen is er wat te beleven. Zo heeft het basis –en voortgezet onderwijs zijn eigen programma, terwijl volwassenen kunnen genieten van een lezing, film of tentoonstelling. 

Historisch evenement

Naast al deze activiteiten vindt er in september een evenement plaats in de binnenstad. Voor één dag verandert het centrum van Oldenzaal in een middeleeuwse stad. Wie rondloopt over het Plechelmusplein waant zich voor even terug in de tijd. Wandel langs soldaten en kooplieden en bezoek de historische streekmarkt, waar verschillende ambachtslieden hun werkzaamheden vertonen. De dag wordt afgesloten met muziek, theater, eten en drinken. Een gezellig samenzijn, dat herinnert aan vroegere tijden.


Een uitgebreid landelijk activiteitenprogramma en nadere informatie staat op www.geboortevannederland.nl.

Het exacte programma van het Beleg van Oldenzaal wordt binnenkort hier bekend gemaakt. Het programma zal bestaan uit onder andere een leerlijn, expositie, lezingen en een publieksevenement. Ook de kanonnen uit Hellevoetsluis worden voor het Beleg van Oldenzaal naar onze stad gehaald. 


Houd deze site in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op sociale media voor updates over het programma en informatie over de gebeurtenissen in Oldenzaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ook op de sites van Oldenzaal Promotie en stichting Oldenzaalse Musea is informatie te vinden.

Landelijk

Meer weten over wat er gebeurt in de rest van Nederland? Kijk dan eens op www.geboortevannederland.nl.