Corona en veelgestelde vragen

Voor vragen over het coronavirus kunt u terecht bij de Veelgestelde vragen en antwoorden van het RIVM of bellen met het landelijke publieksnummer 0800-1351.

Veelgestelde vragen bereikbaarheid en burgerzaken


U kunt een aantal zaken digitaal regelen, zoals een parkeervergunning, het doorgeven van een verhuizing of een uittreksel vuit het BRP. Als u iets wilt regelen met de gemeente, kan dat vaak ook via onze website met uw DigiD. Handig, dan hoeft u niet naar de publieksbalie te komen. In dit overzicht ziet u wat u online kunt regelen.


De publieksbalie werkt vooralsnog alleen op afspraak. Dit betekent dat u altijd een afspraak moet maken. Het stadhuis is op maandag van 08.30 tot 20.00 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur geopend. Wilt u een afspraak maken? Dat kan online via www.oldenzaal.nl/afspraakmaken of door ons te bellen via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Afhalen paspoort, rijbewijs of ID-kaart kan bij de receptie, hiervoor heeft u géén afspraak nodig.

Let op: het kan iets langer duren voordat u iemand aan de telefoon krijgt of aan de balie wordt geholpen. Dit komt doordat onze medewerkers in kleinere teams werken. Wij vragen hiervoor uw begrip. Heeft u klachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf dan thuis en stel uw afspraak uit.


Afhalen paspoort, rijbewijs of ID-kaart kan bij de receptie, hiervoor heeft u géén afspraak nodig.


Heeft u in onze publicaties/bekendmakingen in de  KOM een stuk gezien dat ter inzage ligt? En wilt u dat bekijken? Doe dat dan zoveel mogelijk digitaal. Handig, dan hoeft u niet naar het stadskantoor te komen. U kunt de stukken opvragen door uw verzoek te mailen naar bouwloket@oldenzaal.nl. Wilt u toch een stuk in op papier komen bekijken? Dat kan op het stadhuis. U maakt hiervoor dan wel eerst een afspraak. U kunt het verzoek voor een afspraak per mail doorgeven via bouwloket@oldenzaal.nl of u kunt telefonisch een afspraak plannen via telefoon nummer (0541) 58 81 11. Vraagt u dan naar het bouwloket.

Ook andere documenten, zoals nieuwe regelgeving of beleidsregels, liggen soms ter inzage. U vindt die documenten ook op onze website.


U moet de geboorte van uw kind binnen 3 dagen melden bij de gemeente waar uw kind geboren is. Is uw kind geboren in Oldenzaal? Dan kunt u dit melden op het stadhuis. U kunt hiervoor online een afspraak maken via www.oldenzaal.nl/afspraakmaken of ons bellen om een afspraak te maken via telefoonnummer (0541) 58 81 11. Het is helaas nog niet mogelijk de geboorte online aan te geven.


Wij houden rekening met de richtlijnen rondom corona. U kunt daarom het beste telefonisch contact opnamen met onze ambtenaren burgerlijke stand voor een advies op maat. U kunt bellen naar (0541) 58 81 11.


Wij nemen contact op met de mensen die de komende tijd trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Heeft u vragen, neemt u dan telefonisch contact op met onze ambtenaren burgerlijke stand. Wij houden rekening met de richtlijnen rondom corona. Zij kunnen u aangeven wat wel en niet mogelijk is. U kunt bellen naar (0541) 58 81 11.


Wij begrijpen het als u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt verzetten naar een andere datum. Neem ook daarvoor telefonisch contact met ons op. U kunt bellen naar (0541) 58 81 11.


Ja. Via de website kunt u de online raadsvergadering live volgen. Lees meer informatie over de gemeenteraad.

 

 • Gaan de evenementen in Oldenzaal (in andere vorm) door?
  Op de website van Oldenzaal Promotie leest u informatie over het effect van het coronavirus op de evenementen en activiteiten in Oldenzaal. Evenementen zijn mogelijk onder de op dat moment geldende voorwaarden. Deze voorwaarden kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid. Wilt u in Oldenzaal een (klein) evenement organiseren? Dan moet u aan een deze voorwaarden voldoen. 
   
 • Andere samenkomsten zijn mogelijk onder de op dat moment geldende voorwaarden. Een samenkomst is een afspraak om met een groep mensen samen te komen, de precieze regels kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.
   
 • Gaan de markten in Oldenzaal door?
  Ja, de markten in Oldenzaal gaan door. Markten maken namelijk deel uit van de voedselketen. Houd ook op de markt 1,5 meter afstand van andere mensen. Wij hebben borden neergezet om bezoekers hieraan te herinneren.
   
 • Ik heb kaartjes voor een evenement. Krijg ik nu mijn geld terug?
  U kunt daarvoor het beste contact opnemen met de organisatie van het evenement.

Veelgestelde vragen handhaving en buitenruimte


U kunt uw melding doorgeven via onze website , via de buitenbeter app of telefonisch via telefoonnummer (0541) 58 81 11. Onze boa's en medewerkers in de buitendienst zijn aan het werk en proberen uw melding zo spoedig mogelijk op te pakken.


Ja, het afval wordt gewoon opgehaald. Ook het oud papier wordt volgens het gewone rooster ingezameld. De textielcontainers zijn open. De dienstverlening van Twente Milieu kan wel wijzigen, houdt daarom de website van Twente Milieu in de gaten. 

 


Het afvalbrengpunt aan de Lübeckstraat 34 is geopend. De actuele openingstijden vindt u op de website van Twente Milieu.


U kunt de twee gemeentelijke begraafplaatsen: aan de Hengelosestraat 115 en de Schipleidelaan 55 bezoeken, waarbij we u wel verzoeken 1,5 meter afstand te bewaren tot andere aanwezigen.


Iedereen moet er alert op zijn het virus niet verder te verspreiden. Houdt u zich waar ook ter wereld altijd aan de basisregels. Als de lokale regels anders zijn dan in Nederland, dan gelden deze. Ga wijs op reis en bereidt u zich goed voor. Actuele informatie over reizen en vakanties vindt u op de website van de rijksoverheid.


De warenmarkt gaat tot nader order door. De warenmarkt is in die zin gelijk aan de supermarkten. 


 Voor actuele informatie over de bibliotheek kijkt u op de website van Bibliotheek Oldenzaal.


Zowel de inbreng als de winkel van de Beurs zijn geopend. Op de website van de Beurs leest u de openingstijden.  

Veelgestelde vragen door ondernemers

Als gevolg van de maatregelen tegen de uitbreiding van het coronavirus kunt u als zp'er, zzp'er of als ondernemer tegen veel vragen aanlopen. Op deze pagina geven we antwoord op de vragen waarbij de gemeente Oldenzaal u kan helpen. Kijk voor antwoorden op andere, algemenere vragen op de website van Rijksoverheid en de webite van ROZ.


U kunt terecht bij onze collega’s. Kijk hier voor een overzicht en contactpersonen. De Rijksoverheid heeft ook een handig overzicht van alle algemene vragen gemaakt.


Het Rijk en de gemeente houden de situatie in de gaten en nemen de signalen serieus. De afgelopen tijd is dat al een aantal keer gedaan met aanvullende regelingen. Tegelijkertijd kunnen de financiële regelingen niet alle economische pijn wegnemen bij ondernemers en huishoudens, al doen we ons best om de schade te beperken. Mocht er een nieuwe regeling bij komen, dan communiceren we dat uiteraard via onze website.


Ondernemers kunnen via de website van GBTwente uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen aanvragen.

Veel gestelde vragen over (sociale) ondersteuning


Op de website corona.steffie.nl vertelt Steffie over het coronavirus. Ze legt bijvoorbeeld uit hoe u ervoor zorgt dat u en anderen niet ziek worden. Heeft u vragen die Steffie niet kan beantwoorden? Bijvoorbeeld over het Sociaal Team?
Bel dan (0541) 57 14 14 (kies dan voor 2: sociaal team). Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur. Of kijk op voor meer informatie op de website OnsHelptOns.nl of Sociaal Team Oldenzaal.


Bel dan (0541) 57 14 14 (kies dan voor 2: sociaal team). Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur. Mailen kan natuurlijk ook: contact@sociaalteam-oldenzaal.nl. Of kijk op voor meer informatie op de website OnsHelptOns of of Sociaal Team Oldenzaal.


U kunt uw contactpersoon bij de gemeente Oldenzaal gewoon bellen of een e-mail sturen. U kunt met ons bellen via telefoonnummer (0541) 58 81 11 of mailen met info@oldenzaal.nl.


Heeft u nog niet alle gegevens ingeleverd die wij nodig hebben om uw aanvraag te beoordelen? Neem dan contact op met uw consulent. Uw contactpersoon kan u vertellen hoe u deze gegevens het beste kan inleveren.


De aanvraag voor schulddienstverlening begint bij de Stadsbank Oost Nederland. U kunt telefonisch contact opnemen via telefoonnummer (088) 766 36 66 (telefonisch spreekuur van 9 tot 11 uur). Mailen kan natuurlijk ook, email dan naar info@stadsbankoostnederland.nl

Er is voorlopig geen spreekuur van de Stadsbank in het Maatschappelijk Plein.


Moet u uw huis uit? Of wordt water of elektriciteit afgesloten? Dat is een crisissituatie. Is er een crisissituatie, bel dan direct het Sociaal Team Oldenzaal via (0541) 57 14 14 (kies dan voor 2: sociaal team). Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur. 

Bij huiselijk geweld of mishandeling neemt u contact op met Veilig Thuis Twente. Bel gratis 24 uur per dag 0800 2000. Bij acute nood: BEL 112.


Op de website OnsHelptOns staat nog veel meer informatie over zorg en ondersteuning. Zoals over opvoeden, dagbesteding, mantelzorg, geldproblemen of eenzaamheid. Daarnaast kunt u ook het Sociaal Team Oldenzaal bellen: (0541) 57 14 14 (kies dan voor 2: sociaal team). Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur.

Heeft u een contactpersoon bij het Maatschappelijk plein? Neem dan contact op via telefoonnummer (0541) 58 81 11.