Op zoek naar de Deurningerpoort


Volgens archeologiebureau Laagland Archeologie is een deel van wat hoogstwaarschijnlijk eeuwen geleden de Deurningerpoort (een stadspoort) was, blootgelegd aan de Deurningerstraat. Dit is ontdekt in maart 2021 toen kabels en leidingen werden verlegd in deze straat. De komende periode wordt er een nieuw riool aangelegd, waarvoor de gehele Deurningerstraat wordt opengebroken. De ultieme kans voor archeologen om verder onderzoek te doen naar de restanten van de Deurningerpoort!

Ook zo benieuwd wat zij gaan vinden? Volg het nieuws via deze pagina. Ook kunt u hieronder live de beelden van de opgraving bekijken.

Bekijk de livestream 

 

afbeelding_Deurningerpoort_01


De komende periode wordt er een nieuw riool aangelegd in de Deurningerstraat, waarvoor de gehele straat wordt opengebroken. De ultieme kans voor archeologen om verder onderzoek te doen naar de restanten van de Deurningerpoort! In maart 2021 is namelijk een deel van wat hoogstwaarschijnlijk eeuwen geleden de Deurningerpoort (een stadspoort) was, blootgelegd. De kans is dus groot dat er meer van de rijke geschiedenis van Oldenzaal blootgelegd kan worden in deze straat. 

afbeelding_Deurningerpoort_02


Door de rioleringswerkzaamheden is de Deurningerstraat tot de bouwvakantie afgesloten voor doorgaand verkeer. Het archeologisch onderzoek naar de Stadspoort start woensdag 26 mei en duurt ongeveer twee weken.


Bekijk de beelden van de webcam

Klik op de afbeelding voor actuele beelden.

klik op de afbeelding

Lees hieronder het laatste nieuws.

Woensdag 9 juni - 15.00 uur

Heb jij al een kijkje genomen bij de opgravingen aan de Deurningerstraat? Je kunt de archeologen deze week nog aan het werk zien. En wat hebben ze al diep gegraven! Je kunt nu heel goed zien hoe breed de gracht vroeger was. Ook kun je de resten van de buitenpoort zien (zie foto). Oldenzaal kreeg in de dertiende eeuw stadsrechten en werd waarschijnlijk toen ommuurd. 

De archeologen vermoeden dat ze een deel van het bastion hebben gevonden. Het bastion is een verdedigingswerk en maakt deel uit van een vesting. Oldenzaal was in de Tachtigjarige Oorlog een vestingstad die beurtelings in Staatse en Spaanse handen viel.

Deze week willen de archeologen hun onderzoek afronden. Daarna gaat de aannemer verder. Er zijn al veel ideeën over het vervolg, na de opgraving. Daar komen we volgende week op terug.

Gracht en buitenpoort in beeld van de Deurningerpoort

Donderdag 3 juni 13.30 uur

Wat hebben de archeologen tot nu toe gevonden? Een paar highlights:

 • Restanten van de buitenpoort zijn aangetroffen;
 • Voordat de stadspoort er stond, hebben op dezelfde plek huizen en boerderijen gestaan;
 • Ook waren er akkers, er is een oude akkerlaag gevonden die dateert van voor 1300;
 • Twee stadspoorten werden met elkaar verbonden door een brug. Nu blijkt uit het onderzoek dat de brug is vervangen door een dam van bakstenen;
 • Voor de fundering van de stadspoort zijn veldkeien gebruikt.

 

Dinsdag 1 juni 14.30 uur

Het archeologisch onderzoek aan de Deurningerstraat loopt nog steeds. U kunt nu zelfs live meekijken met de archeologen. Daarnaast kunt u via Oldenzaal, De Glimlach van Twente ook een aantal mooie beelden van het onderzoek zien.

Als we weer nieuws hebben, dan delen we dat natuurlijk met u via onze social media kanalen, die van Oldenzaal Promotie en via deze website.  

Vrijdag 28 mei - 15.00 uur

Wat een regen is er de laatste dagen gevallen! Dat maakte de opgravingen aan de Deurningerpoort niet makkelijker. Gelukkig staat er een prachtige week voor de deur. Dan leggen de archeologen weer iets meer bloot. 

Wij zijn ondertussen het archief eens ingedoken. Wist u dat de Deurningerpoort al ingetekend stond op de eerste kadastrale kaarten van Oldenzaal? We hebben deze ‘kadastrale minuutplans’ uit 1883 gedigitaliseerd en zo goed over een actuele luchtfoto gelegd (georefereren). Hierdoor kunt u nu heel goed zien wat zich waar bevond in 1832. U ziet dus ook dat de locatie van de Deurningerpoort op het minuutplan heel goed klopt met de plek waar deze nu wordt opgegraven.

Het 'minuutplan' uit 1832 met daaronder een actuele luchtfoto geprojecteerd

Woensdag 26 mei - 15.00 uur

De zoektocht naar de Deurningerpoort is nog maar net van start gegaan en de archeologen hebben direct al de fundering van de oude stadspoort gevonden! Ook is de dam over de stadsgracht zichtbaar. 

Wethouder van cultuur en erfgoed Alida Renkema en directeur van Laagland Archeologie Hans Oude Rengerink gaven vanmiddag het startschot voor een twee weken durend archeologisch onderzoek naar de rijke geschiedenis van Oldenzaal.

Wethouder Alida Renkema: “Oldenzaal werd onlangs bestempeld als het Pompeï van Twente en dat is niet zonder reden. Wat zou het mooi zijn als de archeologen nog meer prachtige ontdekkingen kunnen doen. Ik wens de archeologen dan ook heel veel succes de komende weken.” 

Dinsdag 25 mei - 16.45 uur

Morgen gaat de zoektocht naar de Deurningerpoort van start! Het is het begin van een twee weken durend archeologisch onderzoek naar de rijke geschiedenis van Oldenzaal. Het onderzoek is smullen voor de archeologen. Wat gaan zij vinden onder de grond? 

In maart 2021 waren er al werkzaamheden aan de Deurningerstraat. De archeologen ontdekten toen een deel van wat hoogstwaarschijnlijk eeuwen geleden de Deurningerpoort was. Nu gaat het onderzoek verder!

  Meer weten?

  Wilt u meer weten en zien? Ter hoogte van het voormalige Topsport pand kunt u meekijken met het werk van de archeologen en informatie lezen en foto’s bekijken over de rijke geschiedenis van Oldenzaal. Ook wordt via onze website en onze social media kanalen informatie gedeeld over het archeologisch onderzoek.


  Meekijken op locatie

  Ter hoogte van het voormalige Topsport pand kunnen belangstellenden meekijken met het werk van de archeologen en informatie lezen en foto’s bekijken over de rijke geschiedenis van Oldenzaal.

  Nieuws volgen via deze website

  Daarnaast wordt deze website de komende twee weken actief bijgehouden. Onder ‘Archeologiejournaal’ staat het laatste nieuws. Daarnaast plaatsen wij ook berichten op onze andere kanalen zoals:

  afbeelding_Deurningerpoort_03