Circulaire economie: wat kunnen bedrijven, scholen en instellingen doen?

De circulaire economie is in opkomst. Nederland heeft als missie om in 2050 volledig circulair te werken. Een uitdaging voor ondernemend Oldenzaal, maar ook iets wat kansen biedt. Juist nu is duurzaamheid iets waar organisaties zich in kunnen onderscheiden. Samen maken we het verschil. Door in te zetten op duurzaam ondernemen en bewustwording en educatie.

De gemeente Oldenzaal werkt graag samen met lokale bedrijven, scholen en instellingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Zo zijn er verschillende duurzame initiatieven waar u aan kunt deelnemen. Op deze pagina zetten we ze voor u op een rij. Heeft u zelf een duurzaam idee? Iets waarmee we Oldenzaal nóg duurzamer kunnen maken? Laat het ons weten via duurzaam@oldenzaal.nl.

Initiatieven

Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI)

De Gemeente Oldenzaal koopt bewust en maatschappelijk in. Iets wat we alle ondernemers in Oldenzaal adviseren. Maatschappelijk verantwoord inkopen, ook wel duurzaam inkopen genoemd, houdt in dat de prijs niet de enige bepalende factor is bij de zaken die we inkopen. In plaats daarvan kijken we naar de effecten op het milieu en sociale aspecten. Laat u inspireren door de landelijke richtlijnen voor duurzaam inkopen.

Duurzaamheid binnen uw organisatie

Als organisatie kunt u tal van maatregelen treffen om duurzamer om te gaan met de producten die binnen de organisatie worden gebruiken. Denk aan het recyclen van koffiebekers, het inzetten van fietskoeriers, het zoveel mogelijk vermijden van vaak onnodige verpakkingen en natuurlijk het scheiden van afval.

Global Deals

De gemeente sloot in 2019 met alle scholen in het primair onderwijs een Global Deal. Hiermee beloven scholen duurzame maatregelen te treffen, waaronder het scheiden van afval. Een onderdeel van de Global Deal is daarnaast dat we als gemeente inzetten op meer bewustzijn rondom afval, duurzaamheid en circulariteit. Dit doen we in de vorm van lespakketten, die aansluiten bij de internationale Global Goals. Zo hebben we afvalcontainers en bijbehorend lesmateriaal beschikbaar gesteld in samenwerking met afvalverwerker Twente Milieu.

Global goals

afbeelding Global Goal 12In de gemeente Oldenzaal zetten we in op het verduurzamen van consumptie en productiepatronen.

 

Global goals gemeente

De gemeente Oldenzaal is een Global Goals gemeente. Dat betekent dat we de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) omarmen. Lees meer op de pagina Oldenzaal4GlobalGoals.

Circulaire economie

In een circulaire economie zien we afval niet als iets zonder waarde, maar juist als grondstof om weer nieuwe producten van te maken.. Als gemeente Oldenzaal willen we af van de wegwerpeconomie en bouwen we aan een duurzaam, toekomstbestendig Oldenzaal. 

Lees verder

Circulaire economie: wat doen wij als gemeente?

Als gemeente zetten we al grote stappen richting een circulaire economie. Zo verduurzamen we steeds meer onderdelen van onze bedrijfsvoering, onze openbare ruimtes en onze gebouwen. Stap voor stap maken we de transitie naar een circulaire economie.

Lees verder

Circulaire economie: wat kunt u thuis of als buurt doen?

Afval is geen troep, maar juiste een waardevolle grondstof.

Lees verder