Houtrook en gezondheid

In algemene zin kan houtrook schadelijk voor de gezondheid zijn. Bij de verbranding van hout in kachels, haarden en vuurkorven komt een mengsel aan stoffen vrij. De uitstoot is sterk afhankelijk van het gebruikte hout. Lokaal kan de luchtverontreiniging bij windstil weer hoog oplopen. Gezondheidseffecten hangen af van de mate waarin wij met rook in aanraking komen, onze fysieke gesteldheid en de samenstelling van de rook. 

Mensen met bestaande luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen behoren tot de gevoeligste groepen van de bevolking. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen als zij met houtrook in aanraking komen. Deze gezondheidseffecten zijn niet specifiek voor houtrook en worden ook gevonden bij bijvoorbeeld luchtverontreiniging door verkeer. 

Meer informatie: www.rivm.nl/houtrook

Stookwijzer

In de Stookwijzer krijgt u een actuele indicatie of de weersomstandigheden het toelaten om een vuurtje te stoken.

Stookvoorschriften

Laat het weer stoken toe? Denk dan aan onderstaande stookvoorschriften. Meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en gezondheid? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie www.milieucentraal.nl

Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken.

infographic_houtstook_feb2021