Dwangsom van € 5.000 als vuurwerkovertreders opnieuw de fout ingaan

11 april 2023
Laatste nieuws in Oldenzaal

Foto ter illustratie - © Politie Noord Oost-Twente

Tijdens een inval van de politie in december 2022 zijn grote hoeveelheden vuurwerk aangetroffen. Aan de twee overtreders en huurders zijn lasten onder dwangsom opgelegd om herhaling van de overtredingen te voorkomen. Als zij opnieuw de fout ingaan, moeten zij € 5.000 euro betalen

Op 22 december 2022, werd tijdens een inval van de politie een grote hoeveelheid professioneel en illegaal vuurwerk (385 en 438 kilogram) aangetroffen aan de Carmelstraat en de Stakenkamplaan. Het vuurwerk is door de politie in beslag genomen. De invallen zijn onderdeel geweest van een grote vondst in Duitsland. Het bezit en de opslag van dit vuurwerk is onder andere in strijd met de Wet economische delicten en het Vuurwerkbesluit.

Gevaarlijke situatie voor zichzelf, de directe omgeving en hulpverleners

De hoeveelheid aangetroffen vuurwerk en de hiermee samenhangende gevaarzetting is erg hoog, in het bijzonder voor de omwonenden en voorbijgangers. De kans was groot dat, in het geval dat het vuurwerk tot ontploffing kwam, er dodelijke en/of (zwaar) gewonde slachtoffers zouden vallen. Daarnaast vormt het ook een groot risico voor onze hulpverleners. Als hulpverleners een woning betreden waar (extreem explosieve) stoffen als professioneel en illegaal vuurwerk worden opgeslagen, riskeren zij hun eigen leven.

Burgemeester Patrick Welman: “Voor de directe omgeving heeft dit een levensgevaarlijke situatie gecreëerd. De kracht van deze hoeveelheden illegaal vuurwerk moeten we niet onderschatten. Om te voorkomen dat er weer vuurwerk wordt opgeslagen hebben we deze maatregel genomen. Hopelijk geven we hier ook een signaal af voor anderen: doe dit niet!”

Last onder dwangsom

Een last onder dwangsom is bedoeld om overtredingen te beëindigen en de oorspronkelijke situatie te herstellen. Een dwangsom heeft geen bestraffend, maar een herstellend karakter. Het doel van de dwangsom is, in dit geval, om toekomstige overtreding(en) te voorkomen. Het is dus een preventiemiddel. Betrokkenen moeten € 5.000 betalen als zij opnieuw de fout ingaan. Aan het opleggen van een last onder dwangsom gaat een heel traject vooraf. Na de constatering van een dergelijke overtreding maakt de politie een bestuurlijke rapportage voor de burgemeester. Vervolgens gaat de gemeente aan het werk en krijgen de betrokkenen een voornemen voor de last onder dwangsom. Daar kunnen de betrokkenen op reageren, dit noemen we de zienswijze(n). Na beoordeling van de zienswijze(n) volgt een definitief besluit. Het gehele traject duurt een aantal weken.

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier