Identiteitskaart

Bij de gemeente kunt u een identiteitskaart aanvragen. Met een identiteitskaart kunt u door bijna heel Europa reizen. Een identiteitskaart is ook een legitimatiebewijs. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Let op: Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én bij het ophalen van het document. Meer informatie over de aanvraag van een identiteitskaart voor uw kind of reizen met uw kind vindt u onder het tabblad 'Aanpak'.

Inlogfunctie (eNIK)

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeente of na de bezorging, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD.nl

Wij werken alleen op afspraak. U weet dan precies wanneer u aan de beurt bent. Gebruik de knop hieronder.
Wilt u liever niet online de afspraak inplannen, dan kunt u dat ook telefonisch doen via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Afspraak maken

Om een identiteitskaart aan te vragen, moet u meenemen:

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook Pasfoto, richtlijnen).
  • In geval van vermissing kunt u aan de balie een verklaring vermissing reisdocument invullen. Kijk voor meer informatie bij 'Paspoort of identiteitskaart, verloren'
  • U moet uw identiteitskaart betalen bij de aanvraag. U kunt met uw pinpas betalen.

Voor kinderen onder de 12 jaar:

  • kan een ouder of voogd mee naar de aanvraag én
  • moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming én de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee. U moet de echtheid van de handtekeningen van de gezaghouder(s) aantonen met een geldig legitimatiebewijs (de handtekeningen moeten dus overeen komen).

U vindt hier het formulier 'Toestemming eigen reisdocument' voor kinderen onder de 12 jaar.
Let op: Kinderen dienen zelf aanwezig te zijn bij de aanvraag én bij het ophalen van het document.

Wilt u met een minderjarige naar het buitenland en u heeft geen volledig gezag (ouder/ voogd) over de minderjarige?

Wanneer u alleen met een minderjarige naar het buitenland wilt, waar u niet het volledig gezag over heeft, moet u toestemming hebben van de (mede) gezaghebbende van de minderjarige. U heeft deze toestemming nodig als u naar een land gaat waarbij u door de douane moet of andere landen betreedt waar sprake is van grensbewaking. Voor meer informatie over reizen met kinderen verwijzen wij u naar de volgende sites:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

  • voor personen tot 18 jaar: € 36,45 
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 67,55

Wilt u met spoed een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 50,90 extra.

(tarieven per 2-8-2021)

Na 5 werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen. U ontvangt een bericht per sms of mail zodra uw aangevraagde document bij ons binnen is.

Heeft u de identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure.

U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot 12 jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden. Weigert een van de ouders toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Vingerafdrukken

Bent u 12 jaar of ouder dan nemen we bij de aanvraag van twee vingers vingerafdrukken af. Deze worden samen met de foto en uw persoonsgegevens opgeslagen in de chip in uw identiteitskaart.

Wilt u met een minderjarige naar het buitenland en u heeft geen gezag (ouder/ voogd) over de minderjarige?

Wanneer u alleen met een minderjarige naar het buitenland wilt, moet u toestemming hebben van de (mede) gezaghebbende van de minderjarige. U heeft deze toestemming nodig als u naar een land gaat waarbij u door de douane moet of andere landen betreedt waar sprake is van grensbewaking. Voor meer informatie over reizen met kinderen verwijzen wij u naar de volgende site: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

 

Heeft u een visum nodig?

Met een Nederlandse identiteitskaart kunt u niet reizen naar landen met een visumplicht. Een uitzondering op deze regel is Turkije. U kunt voor dit land een losbladige uitvoering van het visum krijgen. Een visum kunt u aanvragen bij de ambassade of het consulaat in Nederland. Let op: om het visum te krijgen, moet uw identiteitskaart bij aankomst in Turkije nog enkele maanden geldig zijn. Informatie hierover kunt u krijgen bij de ambassade of het consulaat van Turkije of bij uw reisbureau.

U vraagt de Nederlandse identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Wilt u meer weten over reizen met uw identiteitskaart? Of over de identificatieplicht? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11