Klimaat en wonen

Extreme hitte, lange droge periodes en flinke regenbuien komen steeds vaker voor, ook in Oldenzaal. Hier vindt u handige tips en maatregelen voor thuis! Ook leest u meer over hoe we Oldenzaal klaar kunnen maken voor een veranderend klimaat met extremer weer.

Ondersteuning

De gemeente vindt het belangrijk dat u duurzame maatregelen neemt. Daarom kent de gemeente Oldenzaal ‘Groene leges’. Inwoners met duurzame initiatieven krijgen 50% korting op de leges voor hun vergunningaanvraag. 

Projecten

In Oldenzaal voeren we verschillende projecten uit om onze stad klaar te kunnen maken voor een veranderend klimaat met extremer weer.

 • Blauwe aders
  Om wateroverlast te voorkomen leggen we ‘Blauwe aders’ aan. Hiermee voeren we ‘schoon’ regenwater apart af. Het komt dan niet in contact met het ‘vuile’ rioolwater, waardoor de waterkwaliteit in beken en vijvers goed blijft.
   
 • Wadi’s (opslagplaatsen voor regenwater)
  We leggen op steeds meer plekken sloten of greppels aan om water in op te vangen. Het zijn opslagplaatsen voor regenwater (wadi’s). Hier kunnen we het water vast houden in de bodem. Dat is goed voor de natuur in en om de stad.
   
 • Singelpark
  Om ruimte te geven aan water en groen gaat de gemeente Oldenzaal de komende jaren het Singelpark ontwikkelen. Hier kan men in de toekomst fijn wandelen, spelen en zich verplaatsen door de stad.

Op onze website ziet u een overzicht van onze gemeentelijke projecten

Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA)

Het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie is een gezamenlijk plan van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk. Het Deltaplan versnelt en intensiveert de aanpak van wateroverlast, hittestress, droogte en de gevolgen van overstromingen.

Klimaatatlas

In samenwerking met onze partners hebben we een klimaatatlas voor Twente gemaakt. De klimaatatlas geeft inzicht in de mogelijke ontwikkelingen lokale effecten van de klimaatverandering in Oldenzaal.  

Wat kunt u zelf doen?

Kleine aanpassingen maken al een groot verschil. Op groenblauwtwente.nl vindt u handige tips en maatregelen om uw huis en tuin water- en hitteproof te maken.

 • Tegel eruit, groen erin!
  Het maakt een groot verschil of bij een regenbui het water via de verharde daken en straten in het riool stroomt. Of dat het via dak of tuin met planten in de bodem kan trekken. Kijk wat u zelf kunt doen in het groen.
   
 • Waar laat ik mijn water?
  Regenwater stroomt vaak via de regenpijp naar het riool. In veel gevallen is het nuttig om dit te voorkomen. Lees meer over het losmaken van de regenpijp van het riool.

 

 

Wilt u meer informatie? Kijk dan eens op groenblauwtwente.nl. Heeft u vragen?
Stel deze dan gerust via info@oldenzaal.nl. Wij helpen u graag.