Achteraf betalen op Molkenboer-parkeerplaats

Parkeren, winkelen en pas achteraf betalen. De komende tijd gaan we uitproberen hoe dat bevalt op de Molkenboer-parkeerplaats. Deze proef met ‘achteraf betalen’ is een wens van de ondernemers uit de Oldenzaalse binnenstad. Zij verwachten dat het gemak van achteraf betalen meer winkelend publiek naar de binnenstad trekt en dat deze bezoekers langer in de stad blijven. De gemeente wil graag uitproberen of dat zo is en start daarom met deze proef.


Om de proef mogelijk te maken, veranderen er een aantal zaken bij de parkeerplaats.

Achteraf betalen

Overal in de Oldenzaalse binnenstad betaalt u vooraf voor uw parkeerplaats. Dat kan met muntgeld via de parkeerautomaat. Achteraf betalen kan alleen met een zogenaamde parkeerbetaal-app op uw telefoon. Ook op de Molkenboer betaalde u altijd eerst en legde daarna uw parkeerkaartje in de auto.

Met ingang van de proef betaalt u achteraf. U krijgt geen kaartje, u hoeft u niet vooraf te bedenken hoe lang u weg blijft. Het enige wat u doet, is bij terugkomst uw kenteken invoeren en betalen bij de automaat. Het voordeel hiervan is dat u niet vooraf hoeft te bedenken hoe lang u wegblijft en misschien tussendoor terug moet om bij te betalen, omdat u langer wilt blijven. Meer gemak dus!

Betalen op basis van uw kenteken

Als u de parkeerplaats oprijdt, maakt een camera een foto van uw kenteken. U parkeert de auto en gaat winkelen (of gaat naar uw werk of huis). Na uw bezoek betaalt u bij de parkeerautomaat. U voert uw kenteken in en de automaat bepaalt uw tarief. Als u uitrijdt, fotografeert de camera uw kenteken opnieuw en controleert of u betaald heeft.

U kunt betalen met muntgeld, pin-pas of contactloos. Betalen met credit cards kan niet. Uiteraard kunt u ook met uw parkeerbetaal-app betalen. U hoeft dan niet langs de betaalautomaat.

Eén inrit, één uitrit

Vóór de proef konden parkeerders aan twee kanten van de Molkenboer-parkeerplaats in- en uitrijden. Met ingang van de proefperiode is er één inrit aan de Pastoriestraat en één uitrit aan de Steenstraat. Dit is nodig vanwege de opstelling van de camera’s die de kentekens fotograferen. De rijrichting staat duidelijk aangegeven met pijlen en borden.

Molkenboer_plattegrond

Twee betaalautomaten op één plek

Voorheen had de Molkenboer-parkeerplaats twee betaalautomaten op twee plekken. Met ingang van de proefperiode staan er twee betaalautomaten op één plek. Deze staan aan de kant van de Prins Hendrikstraat.

Extra hulp om te wennen

Om te wennen aan deze veranderingen bieden we bij de start van de proef extra hulp op en rond de parkeerplaats. Wat kunt u daarvan merken?

  • Op de parkeerautomaten staat een duidelijke uitleg over het achteraf betaald parkeren.
  • Op borden, doeken en op het wegdek krijgt u instructies, zodat u niet vergeet te betalen.


Achteraf parkeren: hoe werkt het? Bij de inrit van de parkeerplaats registreert een camera uw  kenteken (alleen het kenteken!). U parkeert de auto (een kaartje kopen hoeft niet!), gaat winkelen, werken of op bezoek en als u terug komt, gaat u naar de parkeerautomaat om te betalen. U voert het kenteken in en het tarief wordt berekend. U betaalt het tarief en kunt wegrijden. Bij de uitrit wordt uw kenteken nogmaals gefotografeerd, zodat we kunnen controleren of u betaald hebt. Is dat niet het geval, dan ontvangt u na enige tijd het verzoek om alsnog te betalen. Heeft u wel betaald, dan verdwijnt uw foto uit de database.

Tarieven en dagen

De tijden voor betaald parkeren en de tarieven zijn onveranderd. U betaalt bij de Molkenboer-parkeerplaats van maandag t/m zaterdag van 9.00 – 18.00 uur en op vrijdagavond van 18.00 - 21.00 uur. Op zon- en feestdagen kunt u hier gratis parkeren. Het tarief voor het 1e en 2e uur is € 1,20 per uur, het dagtarief is € 2,40.

Vergunninghouders

Als u een parkeervergunning heeft, kunt u op het Molkenboer-parkeerterrein blijven parkeren. De camera registreert uw kentekennummer en herkent deze als vergunninghouder. Mocht u onverwacht, als vergunninghouder, toch een naheffingsaanslag (‘bekeuring’) ontvangen, neemt u dan direct contact op met de gemeente. Wij zullen de aanslag verwijderen en ons systeem hierop aanpassen.

Hoe lang duurt de proef?

De proef start op 21 februari 2020. Na een half jaar gaan we de proef evalueren en kijken we hoe we verder gaan.
 


Heeft u nog vragen over de Molkenboer-parkeer-pilot? Neem dan contact op met Roderik Tonen via mail: info@oldenzaal.nl of via telefoon: (0541) 58 81 11.

Volg ons ook op: