Aanhouding inzake vernielingen begraafplaats Oldenzaal: op heterdaad betrapt

17 december 2018

Afgelopen zaterdagochtend constateerde de beheerder een ravage rondom de urnenmuur op de gemeentelijke begraafplaats aan de Schipleidelaan in Oldenzaal. Die nacht waren urnen uit de muur getrokken (de asbussen zaten nog dicht), een grafsteen vernield, bloemen verspreid en andere objecten op de grond gegooid: een zeer schokkende constatering. We begrijpen dat dit vooral voor de nabestaanden van de betrokken urnen/graven zeer pijnlijk is. Onze zorg en medeleven gaan dan ook uit naar hen. We hebben zaterdag geprobeerd om zoveel mogelijk betrokkenen telefonisch te informeren.

 

We hebben zaterdag direct aangifte bij de politie gedaan van het voorval. De situatie op de begraafplaats is zaterdag zoveel mogelijk hersteld en de vernielde grafsteen wordt zo spoedig mogelijk gerepareerd.

In de nacht van zaterdag op zondag was het helaas wederom raak. Toen duidelijk was dat het niet om een incident ging hebben we besloten om extra beveiliging ter plaatse in te zetten en de politie hield een extra oogje in het zeil. De politie heeft vannacht een aanhouding kunnen verrichten. Een persoon is op heterdaad betrapt.

 

Oproep

Er zijn nabestaanden die afgelopen weekend uit bezorgdheid de urn van hun dierbare hebben overgebracht naar hun eigen woning of elders. Graag zouden we met deze mensen in contact willen komen. Wij verzoeken hen om contact op te nemen met de gemeente Oldenzaal via (0541) 58 81 11.

Uiteraard gaat de gemeente de komende tijd onderzoeken welke maatregelen er kunnen worden getroffen om de kans op herhaling van deze situatie te verkleinen.

Meer informatie over de aanhouding: https://www.politie.nl/nieuws/2018/december/17/02-oldenzaal-heterdaad-aanhouding-begraafplaats.html