Afscheid Stadsdichter Oldenzaal

16 juni 2020

Na twee jaar nemen we afscheid van de huidige stadsdichter van Oldenzaal, Patrick Olde Nordkamp. De zoektocht naar de nieuwe stadsdichter wordt gestart in de lente van 2021.

Sinds 2010 heeft de Stadsdichter van Oldenzaal een vaste plek verworven binnen de Oldenzaalse samenleving. Zijn doel is om met poëzie de Oldenzalers aan het denken te zetten of stil te laten staan bij het heden en verleden. Op literaire wijze vertelt de stadsdichter het verhaal van Oldenzaalse gebeurtenissen en haar inwoners.

Gedichten en voordrachten

Elke twee jaar wordt een nieuwe stadsdichter gekozen door een benoemingscommissie. In 2018 werd Patrick Olde Nordkamp gekozen. In totaal mag hij 38 gedichten onder zijn naam als stadsdichter van Oldenzaal zetten. Bij gedichten horen voordrachten en dat heeft hij dan ook gedaan. Onder andere bij een aantal officiële momenten van de stad zoals de Veteranendag en de gedachtenis aan de bevrijding van Oldenzaal 75 jaar geleden.

Midden in Oldenzaalse samenleving

Patrick wilde graag inspiratie halen uit de actualiteit én hij ging opzoek naar de ‘parels’ van de stad. Veel van de gedichten die hij schreef gaan over bekende en minder bekende mensen uit Oldenzaal (van Boetje tot Boeman) of over veranderingen van bijzondere plekken in Oldenzaal (van Lood’n Bönneke tot De Lutte). Stuk voor stuk is al zijn werk toegankelijk en herkenbaar. Je ziet dat hij midden in het Oldenzaalse leven staat en dus weet wat er speelt en hoe je precies dát om kan zetten in woorden die op een luchtige maar soms toch ook serieuze manier een verhaal vertellen. Opvallend aan zijn werk is zijn link naar de natuur, de duurzaamheid van de aarde en zijn betrokkenheid met sport en sporters.

Afscheid

Op maandag 22 juni zal het afscheid van de stadsdichter in klein gezelschap plaatsvinden, met onder andere wethouder Alida Renkema en ‘de commissie Stadsdichter Oldenzaal’. In de lente van 2021 gaan we opzoek naar een nieuwe stadsdichter voor Oldenzaal.

Wilt u de gedichten van Patrick Olde Nordkamp nog eens teruglezen? Ga daarvoor naar: www.bibliotheekoldenzaal.nl/service/stadsdichter-info