Als politieke partij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen

02 november 2021


Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op onze website vindt u alle stappen die een politieke partij moet doorlopen om deel te nemen aan de verkiezingen.

De eerste stap richting de gemeenteraadsverkiezingen is de registratie van een politieke partij (aanduiding). Het maakt hierbij verschil of de partij eerder heeft meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen (of Tweede Kamer of Provinciale Statenverkiezingen) of niet.

Als de politieke partij bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen een geldige kandidatenlijst heeft ingeleverd, dan hoeft deze zich niet voor de komende verkiezingen te laten registreren. Registratie is wel nodig voor groeperingen die deze gemeenteraadsverkiezingen onder een andere aanduiding willen deelnemen of een samenvoeging willen aangaan met een andere partij die in 2018 geen geldige kandidatenlijst heeft ingeleverd.

Nieuwe politieke partijen

Nieuwe politieke groeperingen die zich willen registreren moeten dit uiterlijk doen op maandag 20 december. De groepering kan het centraal stembureau vragen om hun partij in te schrijven voor het register. Voor het doen van zo’n verzoek zijn een aantal documenten nodig. Lees meer informatie over de verkiezingen.

Vooraf controleren

Om de aanmelding van de nieuwe politieke partij soepel te laten verlopen, is het mogelijk om op maandag 13 of dinsdag 14 december het verzoek tot inschrijving te laten controleren. Hiervoor kan een afvaardiging van de politieke partij een afspraak maken met team verkiezingen via (0541) 58 81 11 of verkiezingen@oldenzaal.nl.