Burgemeester van Oldenzaal sluit panden drugslab

13 december 2019

Enkele weken geleden werd een groot drugslab aangetroffen in Oldenzaal. Burgemeester Welman heeft besloten op grond van het Damocles-beleid de panden, waar het drugslab in was gevestigd, te sluiten. De panden zijn vandaag (13 december) gesloten en de sluiting duurt 3 maanden. 

De panden aan de Kleibultweg 4 en 6, waar het drugslab is aangetroffen, zijn gecontroleerd in het kader van de Week tegen Ondermijning. Verschillende overheidspartners – de gemeente Oldenzaal, de politie, de Belastingdienst, het RIEC en het Openbaar Ministerie -  werkten hierbij nauw samen. De controle vond plaats omdat er signalen waren van ondermijnende activiteiten op de locatie aan de Kleibultweg.

De sluiting van de panden op basis van het Damocles-beleid is erop gericht om de rust en veiligheid in de omgeving terug te brengen. Het beleid geeft aan op welke wijze de burgemeester handhavend kan optreden bij panden waar drugs aanwezig is. Burgemeester Welman roept verhuurders nogmaals op om goed te controleren aan wie ze panden verhuren. Ook voor anderen geldt: meld het als je denkt dat er iets niet klopt via de politie of meld het bij de instantie Meld Misdaad Anoniem.

Politie en het Openbaar Ministerie Oost-Nederland laten weten dat in het laboratorium synthetische drugs werden gemaakt. Tijdens het onderzoek is gebleken dat het laboratorium al een tijdje in productie was. Hoe lang precies, is nog niet duidelijk.
Er zijn ondertussen twee mannen aangehouden. Enkele weken geleden is een 33-jarige inwoner uit Soest gearresteerd, en afgelopen week een 38-jarige man uit Oldenzaal. Beide mannen zitten momenteel vast. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.