De Monnik Dranken Oldenzaal wordt “Koninklijk”

19 december 2018

Namens Zijne Majesteit Koning Willem Alexander reikt de commissaris van de Koning in de provincie Overijssel, de heer Andries Heidema, op dinsdagavond 18 december omstreeks 19.30 uur de bijbehorende oorkonde uit aan de heer H. Olde Monnikhof. De uitreiking vindt plaats bij De Monnik Dranken aan de Deventerstraat 6, 7575 EM te Oldenzaal.

Koning kent predicaat toe

Alleen de koning kan het predicaat toekennen. Het predicaat is strikt op naam en betekent dat de organisatie het predicaat Koninklijk mag toevoegen aan de naam en de Koninklijke kroon in het logo mag opnemen. Om de onderscheiding te ontvangen moet een onderneming aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een onderneming minimaal 100 jaar oud zijn en op zijn gebied in Nederland een eerste of een zeer vooraanstaande plaats innemen. Hierbij wordt rekening gehouden met de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers en de omzet. Bovendien dient de bedrijfsvoering onberispelijk te zijn en moeten het bedrijf en haar leden van de directie te goede naam en faam bekend staan én van onbesproken gedrag zijn.

Eerste Koninklijke bedrijf in Oldenzaal

De Monnik Dranken is in Oldenzaal het eerste bedrijf dat zich vanaf 18 december Koninklijk mag noemen. Daarnaast mogen twee verenigingen zich  “Koninklijk” noemen, namelijk de Koninklijke Muziekvereniging Semper Crescendo en de Koninklijke Harmonie St. Joseph.

Over de onderneming

De onderneming B.V. De Monnik Dranken is een 100% familiebedrijf dat in 1918 is opgericht door Hendrik Olde Monnikhof. De heer Olde Monnikhof begon met zijn bedrijfje bier te verkopen in de buurt van Oldenzaal waarbij hij een transportfiets als vervoermiddel gebruikte. Na de Tweede Wereldoorlog werd Hendrik Olde Monnikhof opgevolgd door zijn twee zoons Henk en Jan. Onder hun leiding werd de drankenhandel uitgebreid met meerdere vrachtwagens en vond een uitbreiding van het personeel plaats. In 1986 nam de huidige directeur Hans Olde Monninkhof - zoon van Henk - het bedrijf over en in 2014 treedt ook Luuk, de zoon van de huidige directeur toe als commercieel directeur bij het bedrijf. Met Luuk heeft de vierde generatie haar intrede gedaan in het bedrijf.

Meer dan 100 medewerkers

Van het toenmalige kleine bedrijfje uit 1918 is De Monnik Dranken gegroeid tot een (inter)nationaal opererende drankengroothandel en importeur die alom bekend is om het ruime assortiment, de klantvriendelijkheid, de goede service en de betrouwbare diensten. De activiteiten van De Monnik Dranken zijn onder te verdelen in drie verschillende categorieën, namelijk: groothandel, importeur en merkenbouwer. Genoemd moet ook worden dat “De Monnik Dranken” vandaag de dag een professioneel en innovatief familiebedrijf is met een ziel.  Een bedrijf waar de klant maar ook de inmiddels meer dan 100 personeelsleden centraal staan. Het huidige bedrijfspand bestaat uit 20.000 m2 grond, waarbij voor magazijn en expeditie-doeleinden van de ca. 9.600 verschillende artikelen 15.000 m2 beschikbaar is en 14 dockshelters ter beschikking staan. Wekelijks worden met 13 vrachtwagens ± 1.500 klanten bevoorraad in heel Nederland.

Sociaal

Er is veel waardering voor het bedrijf dat ondanks haar grote groei gewoon is gebleven en haar familiaire, informele en sociale karakter heeft behouden. Het bedrijf is sociaal en maatschappelijk nauw betrokken met haar omgeving. Zo is er - indien aan de orde en als het kan - plaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Duurzaamheid

Tevens schenkt het bedrijf vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid regelmatig middelen en materiaal aan lokale, regionale en landelijke goede doelen. Daarnaast staat duurzaamheid bij het bedrijf hoog in het vaandel. Een voorbeeld hiervan zijn de vele zonnepanelen die op het dak van het magazijn geplaatst zijn. De Monnik Dranken heeft de afgelopen jaren laten zien een innovatief en vooruitstrevend bedrijf te zijn. Het bedrijf gaat steeds met de tijd mee en loopt regelmatig voorop.

Trots op De Monnik Dranken

Verschillende andere bedrijven hebben aangegeven trots te zijn op De Monnik Dranken omdat ze met dit bedrijf mogen samenwerken. Ook menig Oldenzaler wordt iedere keer als hij of zij één van de knaloranje vrachtwagens van dit bedrijf - met daarop de tekst “De Monnik Dranken, Oldenzaal Holland” - ergens in Nederland tegenkomt, vervuld met een gevoel van trots. Trots dat dit bedrijf al 100 jaar Oldenzaal als standplaats heeft.