De TONK, een nieuwe regeling voor huishoudens in financiële nood

01 maart 2021


Bent u ondernemer, werknemer of werkzoekende en heeft u financiële problemen door de coronamaatregelen? Heeft u daardoor problemen met het betalen van vaste lasten zoals de woonkosten? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. De regeling geldt voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021.

Voorwaarden TONK

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

  • u bent 18 jaar of ouder;
  • u beschikt over zelfstandige woonruimte (huur- of koopwoning);
  • uw inkomen van januari 2021 is met 30% of meer gedaald ten opzichte van januari 2020;
  • die inkomstendaling is het gevolg van de coronamaatregelen;
  • u kunt uw woonlasten niet langer (of niet langer volledig) betalen uit het beschikbare inkomen.

Woonkosten volgens de TONK

Voor de berekening van de TONK wordt gekeken naar de vaste lasten van huur of hypotheek en de kosten van gas, water en elektriciteit. Een deel van deze kosten moet u altijd uit uw eigen inkomen voldoen. Voor het overige deel is wellicht een tegemoetkoming mogelijk. Hoeveel TONK u krijgt, hangt af van uw situatie.

TONK aanvragen

Op onze website vindt u meer informatie over de TONK. U kunt daar ook een aanvraag indienen. U kunt de TONK vanaf 1 maart 2021 aanvragen. De TONK wordt toegekend als een eenmalig bedrag en is een gedeeltelijke tegemoetkoming. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft. U kunt de TONK aanvragen tot en met uiterlijk 31 juli 2021.

Ook van belang: Hulp bij schulden