Dodenherdenking in Oldenzaal op zaterdag 4 mei 2019

29 april 2019

Op 4 mei herdenken we burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die waar dan ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De organisatie van de Oldenzaalse herdenking is in handen van het Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen Oldenzaal.

Het programma op 4 mei ziet er als volgt uit:

 • 18.45 uur:
  Aanvang herdenkingsceremonie in Cultuurhuis De Hof aan de Hofmeijerstraat met medewerking van ds. Tieneke van Lindenhuizen en het Oldenzaals Mannenkoor.
   
 • 19.35 uur:
  Vertrek stille tocht, voorafgegaan door de scouting Titus Brandsma en Peerke Donders en onder begeleiding van de drumband van de Koninklijke Muziekvereniging Semper Crescendo.

  Route:
  De route ziet er als volgt uit: Vanaf Cultuurhuis De Hof, de Paradijsstraat in, langs de Citadel, over de Oostwal, vervolgens links af de Bisschopstraat in en over de Groote Markt, de Grootestraat (tot aan cafetaria De Smulhoek) in. Voorbij de Smulhoek naar het Plechelmusplein en vervolgens langs de Plechelmusbasiliek (aan de kant van Bistro Puur). Tot slot, recht over te steken en de Herdenkingstuin inlopen.
   
 • 19.55 uur:
  Aankomst bij het monument in de Herdenkingstuin.
   
 • 19.59 uur:
  Het blazen van de Taptoe door Peter Gort.
   
 • 20.00 uur:
  2 minuten stilte.
   
 • 20.02 uur:
  Toespraak door burgemeester Patrick Welman met aansluitend de kranslegging door het gemeentebestuur en verschillende Oldenzaalse organisaties.
  Vervolgens sluit het Oldenzaals Mannenkoor de plechtigheid af.
   

Belangstellenden worden hierbij van harte uitgenodigd om het programma van de herdenking bij te wonen. Tevens wordt aandacht gevraagd om in heel Oldenzaal, maar langs de route in het bijzonder, het vlaggen niet te vergeten. Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang.