Enschede en Oldenzaal in duel bij NK Tegelwippen

30 maart 2021


Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Enschede en Oldenzaal gaan met elkaar de strijd aan in (misschien wel) de spannendste derby van het NK. Ook in de rest van het land gaan gemeenten de uitdaging aan: wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Vanaf 30 maart kunnen alle inwoners van Oldenzaal en Enschede hun gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Oldenzaal en Enschede. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021.

Met een gezonde portie rivaliteit biedt het NK Tegelwippen een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Als in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, zorgen we er samen voor dat onze steden en dorpen aangepast zijn aan extreem weer en aantrekkelijk zijn voor verschillende planten en dieren.

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd. Meer dan dertig gemeenten wippen erop los, zoals Zwolle, Deventer, Raalte, Utrecht, Arnhem en Amsterdam. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand.

afbeelding_tegelwippen

Oldenzaal vs. Enschede

“In het NK Tegelwippen hebben we als Enschede onze eer van groenste stad en een van de vijf bijvriendelijkste gemeenten van Nederland hoog te houden. We kijken er enorm naar uit om de Twentse tegelwipstrijd aan te gaan!” aldus wethouder Jurgen van Houdt van Enschede. Wethouder duurzaamheid Evelien Zinkweg uit Oldenzaal: “Dit NK is een ludieke manier om aandacht te vragen voor het onttegelen in het kader van de klimaatadaptatie. Ik hoop dat de Twentenaren fanatiek mee gaan doen en uiteraard gaan we vanuit Oldenzaal voor de winst: om de eer, maar vooral voor het klimaat!”

Ook demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen kijkt uit naar het NK Tegelwippen 2021: “Ik hoop dat we de dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar tijdens het NK Tegelwippen. Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.”

Wint Twente dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Het is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen.