Gedupeerden toeslagaffaire kunnen schulden indienen bij SBN

04 januari 2022


Bent u een gedupeerde ouder of toeslagpartner van de kinderopvang toeslagaffaire? Zo ja, dan is het belangrijk dat u dit bericht leest!

Gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire waarvan de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt, ontvingen in december 2021 een brief van de Belastingdienst waarin zij daarover werden geïnformeerd. In deze brief wordt deze ouders/toeslagpartners gevraagd om vanaf 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen bij het online loket private schulden van SBN (Sociale Banken Nederland). Dit zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Dit zijn bijvoorbeeld schulden die u bij een postorderbedrijf als Bol.com heeft. Of een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij een verhuurder.

Waar kunt u private schulden indienen?

Vanaf 5 januari 2022 kunt u op de website van SBN uw private schulden online indienen. Vindt u het lastig om uw schulden online in te vullen? Dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om een private schuldenlijstformulier te downloaden via de website van SBN. U kunt de schuldenlijst dan per post indienen.

Eindigt uw moratorium op 12 februari 2022? Dan is het is erg belangrijk dat u uw private schulden vóór die datum indient bij SBN. Als uw private schulden namelijk niet tijdig worden ingediend, dan kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) uw openstaande schulden gaan invorderen.

Wat kunt u als gedupeerde ouder doen?

Verzamel alle documentatie van uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Op deze manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo spoedig mogelijk indienen. Documentatie die u bijvoorbeeld kunt verzamelen zijn facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp nodig of meer weten?

U kunt ondersteuning krijgen bij:

  • het verzamelen van  de gegevens over uw private schulden
  • het invullen van een private schuldenlijstformulier
  • het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden.


U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN of met de gemeente Oldenzaal via (0541) 58 81 11 of info@oldenzaal.nl.  

Tenslotte kunt u de antwoorden op veel gestelde vragen over de private schulden aanpak ook nalezen op de website van de Belastingdienst/Toeslagen.