Historicus Luc Panhuysen geeft lezing over Rampjaar 1672 in Stadstheater De Bond

08 november 2022


In aansluiting op een landelijk programma herdenkt Oldenzaal dit jaar met verschillende activiteiten ‘de geboorte van Nederland’ in 1572. Als afsluiting van het herdenkingsjaar was een optreden aangekondigd van Hans Goedkoop over het Rampjaar 1672, dat in 2022 eveneens is herdacht. Dit was gepland op maandag 12 december, maar kan door omstandigheden helaas niet doorgaan. Gelukkig heeft Hans met historicus Luc Panhuysen voor een uitstekende vervanger gezorgd. 


Maandag 12 december geeft Panhuysen in Stadstheater De Bond een lezing over de aanleiding van het Rampjaar en wat dit voor het oosten van het land betekende. Met onder meer aandacht voor de rol van de bisschop van Münster, die de veelzeggende bijnaam Bommen Berend kreeg.

Wekelijks te zien op NPO2

Luc Panhuysen is historicus en schrijver van het inmiddels klassieke boek Rampjaar 1672. Hoe de republiek aan de ondergang ontsnapte. Ook schreef hij een dubbelbiografie over de gebroeders Johan en Cornelis de Witt, die in het Rampjaar werden vermoord. Hij werkte mee aan verschillende historische televisieprogramma’s en de podcast Bommen Berend in Overijssel, over de beruchte bisschop van Münster. Sinds 21 oktober is hij wekelijks te zien op NPO2 in de geschiedenisserie Het Rampjaar 1672.

Redeloos, radeloos, reddeloos

In het Rampjaar 1672 werd ons land van vier kanten aangevallen. Zoals in de geschiedenisboeken staat: het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Panhuysen vertelt over de aanleiding van de conflicten en gaat vervolgens in op wat dit voor het oosten van het land betekende.

Gekochte kaarten

De kaartverkoop voor de aangekondigde lezing van Hans Goedkoop was inmiddels van start gegaan via Stadstheater De Bond. Gekochte kaarten blijven desgewenst geldig voor de lezing van Luc Panhuysen of kunnen in overleg met De Bond worden ingeruild of ingeleverd waarbij het geld wordt teruggestort.