Historisch evenement op 17 september: het Beleg van Oldenzaal

13 september 2022


Op zaterdag 17 september vindt een uniek historisch spektakel plaats: het Beleg van Oldenzaal! Op het Plechelmusplein wanen bezoekers zich terug in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog met soldaten, demonstraties, een ambachtelijke markt, muziek, theater en nog veel meer! Het startschot van het evenement wordt om 11.00 uur gegeven door, zoals dat in die tijd genoemd werd, de schout en zijn schepenen (het college van B&W). Commissaris van de Koning Andries Heidema is ook aanwezig en houdt een korte toespraak.

Het Beleg van Oldenzaal is een uniek historisch evenement in Oldenzaal waarbij de stad in de Tachtigjarige Oorlog wordt nagespeeld. Historische acteurs geven demonstraties, roofvogels vliegen rond, Spaanse soldaten marcheren door de straten en vijf hoofdpersonen uit de Tachtigjarige Oorlog vertellen over hun strijd in die periode (waaronder Phillippus Rovenius - priester, Ambrogio Spinola - Spaanse bevelhebber en Prins Maurits van Oranje).

Oldenzaal is aangesloten bij het Samenwerkingsverband 1572. Het jaar 1572 markeert binnen de Tachtigjarige Oorlog het begin van de ‘geboorte van Nederland’. 450 jaar later wordt dat nationaal herdacht door het Samenwerkingsverband 1572. Oldenzaal speelde een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden. De stad is maar liefst zeven keer belegerd, voordat deze uiteindelijk in 1626 in Staatse handen viel. Daarmee is Oldenzaal de meest belegerde stad van Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Het Beleg van Oldenzaal is op zaterdag 17 september van 11.00 tot 17.00 uur op het Plechelmusplein en gratis te bezoeken.