Koninklijke onderscheiding voor de heer Jan Gosenshuis

07 januari 2019

Lid in de orde van Oranje Nassau

Burgemeester Patrick Welman heeft zaterdag 5 januari 2019, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van voetbalvereniging De Esch, een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Jan Gosenshuis. Hij is bij Koninklijk besluit benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J.G.H. Gosenshuis heeft deze onderscheiding onder andere gekregen voor zijn langdurige en tomeloze inzet voor de, mede door hem op 24 april 1985 opgerichte, zaterdagvoetbalvereniging De Esch. Sinds 1982, dus in januari 2019 al 37 jaar, is hij voor en binnen deze vereniging een zeer actieve vrijwilliger. De vereniging telt op dit moment ongeveer vijfhonderd leden en is sinds 24 mei 1991 de trotse bezitter van het sportpark "De Weschterik", de huidige thuishaven van Zvv De Esch.

Naast het feit dat hij één van de initiatiefnemers van de oprichting van Zvv De Esch en haar sportpark is, heeft Jan zich binnen deze vereniging ook op diverse andere fronten zeer verdienstelijk gemaakt. Zo is hij meer dan 25 jaar secretaris van het bestuur geweest, was hij speler van een team, is hij beheerder van het door hem opgezette en zeer tijdrovende softwareprogramma “Sportlink” (met o.a. een ledenadministratie-pakket) en tot op de dag van vandaag is hij een waardevol lid van de commissie beheer en onderhoud. Bovendien is Jan sinds het jaar 2000 buitengewoon intensief betrokken en actief bij de G-afdeling (de voetbalafdeling voor mensen met een beperking). Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zich als bestuurslid van het eerste uur ook inzet bij de Stichting Vrienden van de gehandicaptensport Oldenzaal (SVGO). Uitgangspunt van deze stichting is dat geen enkele sporter aan de kant mag staan. Gehandicaptensport brengt extra kosten met zich mee. De Stichting SVGO wil gehandicapte sporters in Oldenzaal financieel ondersteunen. Tevens heeft Jan zich een kleine 12 jaar vrijwillig ingezet als klusjesman bij de Drie-eenheidskerk in Oldenzaal en, sinds 2015 maakt Jan zich ook nog eens verdienstelijk als vakantievrijwilliger bij de Zonnebloem.

Jan wordt gezien als een zeer bescheiden, nooit op de voorgrond tredende en plichtsgetrouwe vrijwilliger. Hij wordt dan ook gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft weten te enthousiasmeren hetzelfde te doen.