Nieuwe subsidieregelingen en een inkoopactie voor het verduurzamen van woningen

08 november 2022


Het college van B&W van Oldenzaal heeft groen licht gegeven voor twee nieuwe gemeentelijke subsidieregelingen voor isolatie. Hiermee worden woningeigenaren gestimuleerd om hun eigen woning (beter) te isoleren. Daarnaast organiseert de gemeente een gezamenlijke inkoopactie van duurzaamheidsmaatregelen. Inwoners kunnen zich vanaf 1 januari 2023 melden bij de gemeente voor algemene subsidie en/of vanaf eind januari 2023 deelnemen aan de gezamenlijke inkoopactie.

De eerste subsidieregeling is voor iedereen die zijn of haar eigen woning beter wil isoleren, de tweede regeling is bedoeld voor slecht geïsoleerde woningen in het lagere prijssegment. Daarnaast starten de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen in januari gezamenlijk een inkoopactie voor alle huiseigenaren.

Subsidieregeling voor woningeigenaren

Inwoners kunnen zich vanaf 1 januari 2023 (tot 15 oktober 2024) melden bij de gemeente voor een subsidie voor het isoleren van hun eigen woning. De subsidie is van toepassing op meerdere isolatiemaatregelen, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie, mits uitgevoerd door een erkende isolatiepartij. Inwoners die ná 1 oktober 2022 al een isolatiemaatregel hebben laten uitvoeren, kunnen de extra subsidie ook aanvragen. Voor de uitvoering van de subsidieregel is een budget van € 117.000 beschikbaar gesteld vanuit de landelijke middelen voor isolatieaanpak. Als dit bedrag op is, is aanvragen niet meer mogelijk.

Subsidieregeling voor slecht geïsoleerde woningen in het lagere prijssegment

De tweede subsidieregeling is speciaal voor eigenaren van matig tot slecht geïsoleerde koopwoning in een lagere prijsklasse (WOZ-waarde van € 185.000 of lager). Inwoners met een woning uit deze prijsklasse kunnen één isolatiemaatregel - met een maximum van € 2.000 - volledig vergoed krijgen. Deze vergoeding kan uitsluitend worden verkregen via een gezamenlijke inkoopactie die de gemeente Oldenzaal in januari 2023 organiseert. Als dit bedrag op is, is aanvragen niet meer mogelijk. Gegadigden die aan de voorwaarden voldoen krijgen een energieadviseur aan huis. Tijdens een adviesgesprek wordt onderzocht welke isolatiemaatregel de meeste energiebesparing oplevert. Deelnemers aan de inkoopactie ontvangen na het bezoek een persoonlijk energiebesparingsplan voor hun woning. Woningeigenaren die een isolatiemaatregel afnemen hoeven dit bedrag niet zelf voor te schieten.

Gezamenlijke inkoopactie voor alle woningeigenaren

Alle woningeigenaren in de gemeente Oldenzaal kunnen deelnemen aan een gezamenlijke inkoopactie voor het aanschaffen van bijvoorbeeld isolatiemaatregelen, zonnepanelen en/of een hybride warmtepomp. De inkoopactie wordt gecoördineerd vanuit het gezamenlijke Energieloket van de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen en uitgevoerd door intermediair ‘Winst uit je Woning’. Deze inkoopactie start in januari 2023, dan valt bij elke woningeigenaar een informatiebrief op de deurmat.

Huurwoningen

Voor bewoners van huurwoningen van WBO Wonen worden andere maatregelen voorbereid. Hierover is de gemeente in overleg met de woningcorporatie.