Oldenzaal feliciteert Enschede met overwinning tegelwip-derby

06 oktober 2021

Wethouder duurzaamheid Evelien Zinkweg feliciteerde vandaag wethouder leefomgeving Jurgen van Houdt (Enschede) met het winnen van de derby in het NK Tegelwippen. Zij overhandigde hem een bakje planten. 

Van 30 maart tot en met 30 september gingen beide gemeenten de uitdaging aan om zoveel mogelijk tegels te verruilen voor groen. Lange tijd lag Oldenzaal op kop, maar uiteindelijk won Enschede. In het landelijke klassement werd Oldenzaal zevende en behaalde Enschede een tweede plaats. 

Het NK Tegelwippen is een ludieke, landelijke competitie waarbij het erom gaat zoveel mogelijk tegels te verruilen voor groen, zoals bloemen, planten en bomen. Het afgelopen half jaar streden meer dan 70 gemeenten in Nederland om de titel Nederlands Kampioen Tegelwippen. Lokale derby’s, zoals tussen Oldenzaal en Enschede, wakkerden de competitiedrift extra aan. Met resultaat: in totaal zijn in Twente 148.112 tegels gewipt. Dit betekent dat er 16.456 m2 aan extra groen is bijgekomen. Dat zijn ruim twee hele voetbalvelden.

Wethouder Evelien Zinkweg: “We zijn blij dat met het NK Tegelwippen het vergroenen van onze tuinen op een ludieke manier de aandacht heeft gekregen. Velen dachten eerst dat het een grap was en daarom werd er veel over gesproken. Leuk om op deze manier de strijd aan te gaan met Enschede. Complimenten voor het aantal tegels dat daar is verwijderd!”

“Het NK Tegelwippen is een spraakmakende, laagdrempelige manier om mensen te motiveren tegels te vervangen door bloemen en planten. Mooi om samen met Oldenzaal hierin op te trekken”, reageert de Enschedese wethouder leefomgeving Jurgen van Houdt. “Ook al zijn we in Enschede al langer bezig met ontharden en vergroenen, toch ontketende deze actie een aanstekelijk enthousiasme onder inwoners en gemeentelijke collega’s om zoveel mogelijk tegels te wippen.”      

NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen is voor het tweede jaar op rij georganiseerd. Overal in Nederland werden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. De gemeente met de meeste gewipte tegels per duizend inwoners (TPI) heeft gewonnen. Dat is de gemeente Rucphen geworden met een TPI van 989,77.

Foto overhandiging prijs NK tegelwippen

Wethouders Evelien Zinkweg-Ankone (Oldenzaal) en Jurgen van Houdt (Enschede).