Oldenzaal hoog op ranglijst van Nederlandse gemeenten met sterke economie

07 juli 2017

Bureau Louter maakt al 20 jaar analyses van de economische prestaties van gemeenten en regio’s. De resultaten daarvan verschijnen elk jaar in Elsevier. Het bureau heeft alle 388 Nederlandse gemeenten langs drie meetlatten gelegd: het aantal arbeidsplaatsen en de spreiding over sectoren, zoals zorg, onderwijs, industrie, groothandel, de toegevoegde waarde van alle arbeid en het aantal startende bedrijven. Een comité van deskundigen afkomstig uit de wetenschap, onderzoek en beleid, is gevraagd hoe zij de drie pijlers waarderen.

Oldenzaal sterkste economie in de regio Twente

Oldenzaal is met de behaalde 27e plek na Zwolle (10) de tweede Overijsselse gemeente op de lijst en zelfs eerste in de regio Twente. Hengelo staat op plaats 36, Almelo 41 en Enschede op 70. Wethouder Alida Renkema: “Oldenzaal kan met recht een toplocatie genoemd worden.”

Onderzoeksmethode

Dit jaar gebruikte het Bureau een gloednieuwe methodiek om economische prestaties te meten. Daarbij zijn twee wijzigingen vooral van belang:

  • De scores zijn in eerste instantie gebaseerd op objectieve gegevens. De ‘gewichten’ die aan de verschillende indicatoren zijn toegekend om te komen tot een totaalscore zijn gebaseerd op het oordeel van een panel van 150 deskundigen.
  • De scores zijn dit jaar bepaald voor alle gemeenten. In de voorgaande jaren werden gemeenten met minder dan 10.000 inwoners gecombineerd met andere gemeenten tot er in totaal minstens 10.000 inwoners waren.