Oldenzaal neemt statushouders versneld op

13 september 2022


Vanaf begin oktober komen statushouders - vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben - versneld vanuit een AZC naar Oldenzaal. Zij worden tijdelijk ondergebracht in Hotel de Kroon. De nieuwe Oldenzalers kunnen hier verblijven totdat doorstroom mogelijk is naar permanente huisvesting. Ondertussen starten ze al met de inburgering in de Oldenzaalse samenleving. Buurtbewoners worden persoonlijk uitgenodigd en bijgepraat over de plannen.

Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning en gaan deel uitmaken van onze maatschappij. Dat betekent dat ze uiteindelijk wonen, werken, naar school gaan en een sociaal leven opbouwen in Oldenzaal. Gemeenten zijn verplicht om statushouders zo snel mogelijk op te vangen: dat is onlangs besloten door het Veiligheidsberaad - het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in ons land. Door de snellere doorstroom ontlasten gemeenten de overvolle asielzoekerscentra (AZC) en het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning

In Nederland heeft iedereen die asiel aanvraagt recht op opvang. De eerste opvang vindt plaats in een AZC. Zodra asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen en dus in Nederland mogen blijven, worden zij statushouders genoemd. Het Rijk bepaalt het aantal statushouders dat iedere gemeente moet huisvesten. De gemeente is vervolgens zelf verantwoordelijk voor de huisvesting en inburgering van statushouders in hun gemeente. In de tweede helft van 2022 moet de gemeente Oldenzaal in opdracht van het Rijk 45 statushouders opnemen. Ook  in 2023 en 2024 ligt er een nieuwe opgave om statushouders (versneld) op te nemen.

Tijdelijk verblijf in Hotel de Kroon, daarna wonen in Oldenzaal

De statushouders verblijven tijdelijk in Hotel de Kroon, totdat zij kunnen doorstromen naar een permanente woonruimte in Oldenzaal. De gemeente heeft afspraken gemaakt voor de huur van  hotelkamers in Hotel de Kroon voor de periode van twee jaar, om versnelde opvang in Oldenzaal te kunnen realiseren. Doordat statushouders in Oldenzaal op permanente huisvesting wachten en niet in een AZC, starten zij alvast met inburgeren in onze maatschappij.

Meer informatie: www.oldenzaal.nl/vluchtelingen