Oldenzaalse monumenten krijgen herkenningsteken

11 januari 2018

Op dinsdag 16 januari brengt wethouder Trees Vloothuis het 1e monumentenschildje aan het J.W Racer-Huis aan; een van de oudste woonhuizen in Oldenzaal. Deze handeling vormt het startsein voor het aanbrengen van ruim 50 schildjes op alle Oldenzaalse Rijks- en gemeentelijk monumenten.Niet alleen bijzondere gebouwen kunnen een monument zijn, maar ook bijvoorbeeld de Joodse begraafplaats heeft een monumentale status. Om deze monumenten beter herkenbaar te maken heeft Oldenzaalse Monumentenraad het initiatief genomen voor monumentenschildjes.

Gekozen is voor het landelijk in gebruik zijn bordje. Hierop staat aangegeven of het om een gemeentelijk- of Rijksmonument gaat. Ze worden op een goed zichtbare plek aangebracht op het monument. Zowel de Oldenzalers als de bezoekers van de stad worden zo geattendeerd op het  culturele erfgoed dat Oldenzaal rijk is.

Het bevestigen van de schildjes

De schildjes wordt kosteloos verstrekt en aangebracht door de gemeente. De Monumentenraad heeft daar vorig jaar alle eigenaren van de monumenten voor benaderd. Zowel de Monumentenraad als het gemeentebestuur is zeer verheugd dat zij hun medewerking hebben toegezegd. Op dinsdag 16 januari zal het eerste schildje feestelijk bevestigd worden door Trees Vloothuis, wethouder cultuur. In de daarop volgende weken bevestigt een medewerker van de gemeente Oldenzaal de overige schildjes.