Oproep: hou je aan de regels

21 augustus 2020


Nu de zomervakantie voorbij is, start het gewone leven voor de jongeren weer: school, sport, bijbaantjes en in het weekend lekker stappen. Er kan gelukkig weer een stuk meer dan in het voorjaar. Toch is het coronavirus niet verdwenen, dat werd afgelopen week wel duidelijk. Het is daarom zo belangrijk dat iedereen, ook jongeren zich aan de regels houden.

Dat betekent nogal wat voor je dagelijks leven, in het contact met je vrienden en studiegenoten. Maar het is nodig.

Alleen samen

Het coronavirus bestrijd je samen. Je aan de regels houden is belangrijk voor jezelf. En voor je ouders, opa en oma of (andere) mensen in je omgeving. Neem je verantwoordelijkheid, en spreek anderen aan als ze zich niet aan de regels houden. Heb het er met elkaar over. Doe wat nodig is om het virus niet verder te verspreiden. Dit zijn de corona-regels:

  • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar.
  • Blijf thuis bij (milde) klachten - verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, keelpijn.
  • Laat je testen door de GGD bij (milde) klachten. Een coronatest is immers gratis, je oma onbetaalbaar.

Doe wat nodig is bij het stappen!

Ga je dit weekend stappen, vul dan bij de horecagelegenheden de registratielijst in! Met je echte naam, telefoonnummer en e-mailadres. Zodat als iemand besmet blijkt, de GGD je eenvoudig kan informeren. Wees ook eerlijk bij de gezondheidscheck. Heb je milde klachten, al is het maar een kriebelhoestje, blijf dan thuis! En staat er voor de bar of het café waar jij graag naar toe wilt, een rij? Wees dan verstandig, hou afstand en kies eventueel een van de andere horecagelegenheden in de stad. In een rij is het nu eenmaal moeilijk afstand houden. Gelukkig hebben we talloze leuke kroegen!

En wil je echt helpen? Download dan de app CoronaMelder.

CoronaMelder

Met de app help je de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De app is een aanvulling op het contactonderzoek dat de GGD uitvoert als blijkt dat iemand besmet is. De app registreert namelijk via bluetooth bij wie jij in de buurt bent geweest, ook bij mensen die je niet kent. In de trein, café of op school. De app kan je waarschuwen als jij de afgelopen dagen in de buurt bent geweest van ie-mand met corona. Wanneer je dit hoort kun je op jouw beurt voorkomen dat je anderen besmet. Zo houden we samen corona onder controle.