Plaquette voor Oldenzaalse olympische en paralympische medaillewinnaars

03 oktober 2018

Het college wil Oldenzalers die tijdens de Olympische of Paralympische Spelen een medaille hebben behaald als waardering voor deze bijzondere prestatie een plaquette in de Grootestraat aanbieden. Ook wil het college daarmee het belang van sport voor de Oldenzaalse samenleving benadrukken.

In 1992 heeft olympisch kampioen Ellen van Langen voor haar prestatie op de Olympische Spelen in Barcelona een tegel op de Groote Markt aangeboden gekregen. Tijdens de huldiging van olympisch kampioen Sanne Wevers in 2016 kwam deze tegel ter sprake. Daarop ontstond het idee om ook andere Oldenzaalse olympische en paralympische medaillewinnaars te eren door het aanbieden en plaatsen van een plaquette.

Gezamenlijk initiatief

Tegelijkertijd kwamen er bij de StadsNoabers twee initiatieven binnen van de voorzitter van de stichting Sport Support Oldenzaal en een van de stadsgidsen. Hun wens was om ergens in de bestrating van de Grootestraat iets zichtbaars te maken ter herinnering aan de prestaties van de Oldenzaalse olympische medaillewinnaars. De gemeente heeft dit sympathieke idee opgepakt en samen met de initiatiefnemers verder uitgewerkt. De volgende olympische en paralympische medaillewinnaars krijgen een plaquette aangeboden:

  • Hennie Kuiper - Olympische Spelen in München (1972) olympisch kampioen op de weg;
  • Magda Toeters - Paralympische Spelen in Londen (2012) zilver op de 100 meter schoolslag en brons tijdens de Paralympische Spelen in Rio (2016)
  • Sanne Wevers- Olympische Spelen in Rio (2016) olympisch kampioen op de balk.

Aangezien de tegel van Ellen van Langen beschadigd is, krijgt ook zij een plaquette aangeboden.

Olympische Straat

Voor iedere medaillewinnaar wordt een plaquette gemaakt, die in de Grootestraat wordt neergelegd. Zo ontstaat er een Olympische Straat, die in de toekomst hopelijk wordt uitgebreid . Op deze manier wordt er een belangrijk onderdeel van ons sportief erfgoed zichtbaar gemaakt en zal dit met name door de stadsgidsen verder onder de aandacht gebracht worden. De sporters worden uitgenodigd om in het najaar tijdens een gezamenlijke onthulling hun plaquette te onthullen.