Ruim 2,8 miljoen tegels gewipt: Oldenzaal derde van Nederland

08 november 2022


In de competitie voor kleine gemeenten (minder dan 50.000 inwoners) pakte Oldenzaal de derde plaats tijdens het NK Tegelwippen. In Twente werden er de afgelopen periode ontzettend veel tegels gewipt. Bij de middelgrote gemeenten won Almelo de hoofdprijs, op de voet gevolgd door de gemeente Hengelo.

In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Maar liefst 135 gemeenten streden mee, de gemeente Oldenzaal was daar een van.

64.385 tegels eruit in Oldenzaal

Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van private tuintransformaties tot grote buurtprojecten: heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. In totaal is ruim 250.000 m² vergroend, dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Oldenzaal wipte ruim 64.385 tegels, hiermee staat Oldenzaal op de derde plek in het klassement voor kleine gemeenten.

Kansen in eigen buurt

Het is inmiddels bekend dat we ons flink moeten inzetten om Nederland meer klimaatbestendig te maken. Dat het NK Tegelwippen mensen enthousiasmeert om mee te doen, is niet vreemd. In onze steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat, blijkt uit onderzoek. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6.600 hectare grond. Dat is meer dan het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Minder steen, meer groen: veel impact

Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden. Groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie. Kortom, groen zorgt voor een prettige leefomgeving en is van grote maatschappelijke waarde.

Foto tegel 3e plaats
Foto: Wethouder Evelien Zinkweg-Ankone en Beleidsadviseur Klimaat Jeroen Buitenweg.