Studio 15 Talenthouse komt naar Oldenzaal

12 juli 2022


Dit najaar start in de binnenstad van Oldenzaal een Studio 15 Talenthouse. Een eigen plek voor jongeren tussen de 12 en 30 om talenten te ontdekken via culturele, creatieve en muzikale activiteiten en workshops. Op de nieuwe locatie van Kaliber Kunstenschool en Impuls aan de Wilhelminastraat worden de voorbereidingen getroffen om in het schooljaar 2022/2023 van start te gaan.

In de gemeente Oldenzaal leeft al lange tijd de behoefte aan een plek voor jongeren in de binnenstad. Dat blijkt onder andere uit het binnenstadsplan 'Boeskoolhart, boost jouw binnenstad', waar ook jongeren ideeën voor hebben aangedragen. Met de komende verhuizing van Kaliber Kunstenschool en Impuls naar de Wilhelminastraat wordt hier invulling aan gegeven. Beide organisaties hebben het plan ingediend om een Studio 15 Talenthouse op die plek te realiseren. Dit is een plek waar jongeren tussen de 12 en 30 jaar op een laagdrempelige manier hun talenten op het gebied van muziek, dans, fotografie, evenementenorganisatie en ondernemerschap kunnen ontdekken en ontwikkelen. Ook is het de bedoeling dat zij van daaruit optredens en evenementen gaan organiseren wat bijdraagt een de levendigheid van de binnenstad.

Gemeente Oldenzaal steunt plan twee jaar

De gemeente Oldenzaal ondersteunt dit plan met een bijdrage van € 125.000 voor de opstart en een proefperiode van twee jaar vanaf het schooljaar 2022/2023. Deze bijdrage is mogelijk door coronamiddelen voor de jeugd en cultuur, het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) en preventief jeugdbeleid. Studio 15 wordt complementair aan andere lokale initiatieven en activiteiten voor jongeren, zoals Actief na School, Paal 12 en Veertienrond. Als het project van meerwaarde blijkt te zijn, wordt Studio 15 voortgezet met eigen middelen van de organisatoren.

Wethouder Maaike Rödel is verheugd dat deze middelen hiervoor beschikbaar zijn: “Oldenzaal heeft ruim 6.000 jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 30 jaar. Voor veel van deze jongeren is het lastig om hun plek in de maatschappij te vinden. Bovendien hebben de coronapandemie en de beperkende maatregelen veel impact gehad. Daarom is het goed dat wordt geïnvesteerd in initiatieven die gericht zijn op jongeren. Een initiatief als Studio 15, dat specifiek is gericht op jongeren, kan bovendien preventief werken bij problemen die veel voorkomen onder jongeren. Zoals vroegtijdig schoolverlaten, eenzaamheid en problemen om de vrije tijd goed te besteden.”

Planning

Voor de zomer 2022 gaan Kaliber en Impuls verhuizen naar de locatie van het oude Univé pand aan de Wilhelminastraat. De verbouwing is al in volle gang. Het hele gebouw wordt multifunctioneel ingericht met diverse studio’s en ruimten. Er komt een aparte ontmoetingsruimte voor jongeren met een eigen herkenbare entree. Studio 15 Talenthouse wordt geopend in het najaar van 2022. Vanaf dat moment kunnen alle jongeren terecht bij Studio 15.