Unieke herdenking van het Beleg van Oldenzaal

05 juli 2022


Oldenzaal staat in september een maand lang stil bij de roerige periode van de Tachtigjarige Oorlog. Met tal van activiteiten en een uniek historisch spektakel op 17 september herdenken we het Beleg van Oldenzaal. Burgemeester Patrick Welman: “Samen met Oldenzaal Promotie, stichting Oldenzaalse Musea en andere partners in de stad is een veelzijdig programma neergezet. Een maand lang staat Oldenzaal in het teken van z’n rijke historie. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om naar Oldenzaal te komen!”

Het jaar 1572 markeert binnen de Tachtigjarige Oorlog het begin van de ‘geboorte van Nederland’. 450 jaar later wordt dat nationaal herdacht door het Samenwerkingsverband 1572. Oldenzaal is één van de deelnemende gemeenten. De stad speelde een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden. Oldenzaal is maar liefst zeven keer belegerd, voordat het uiteindelijk in 1626 in Staatse handen viel. Daarmee is Oldenzaal de meest belegerde stad van Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Van een workshop tot openlucht bioscoop

In de maand september worden tal van activiteiten georganiseerd. Zo is er de Smaak van het Beleg. Een combinatie van een lezing en workshop waarbij eten - uit die specifieke tijd - en de bereiding ervan op houtvuur centraal staat. Daarnaast kunnen bezoekers in de stadhuishal van 1 september tot en met 9 oktober een tentoonstelling bezoeken over de geboorte van Nederland en de bijzondere positie van Oldenzaal in het Oosten van het land. Op 2 september vindt de allereerste openluchtbioscoop in het centrum van Oldenzaal plaats met de film Kenau. Voor de scholen in Oldenzaal wordt een educatief programma gemaakt voor de week van 5 tot en met 12 september. Speciaal voor de groepen 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs wordt een leer- en doe-programma opgezet waarbij zij ervaren hoe het was in de Tachtigjarige Oorlog in Oldenzaal. Aanmelden kan per klas via d.vanderstelt@palthehuis.nl.

Gevarieerd aanbod van lezingen

Naast de activiteiten worden ook verschillende lezingen aangeboden. Zo staan we op 31 augustus stil bij de taal van het Beleg en vertelt de conservator van het Nationaal Militair Museum op 1 september over de wapens en strategie van het Beleg. Op 14 september vertelt cultuurhistoricus Herman Pleij, bekend van onder andere het programma ‘De Wereld draait door’, over de Tachtigjarige Oorlog en de invloed op het Twente van nu. Op 15 september staan archeologen van Laagland Archeologie uitgebreid stil bij de archeologische sporen en vondsten in Oldenzaal. Ter afsluiting neemt Hans Goedkoop – historicus, schrijver en jarenlang presentator van het bekende historische televisieprogramma ‘Andere tijden’ – ons op 12 december 2022 mee naar het Rampjaar 1572.

Historisch spektakel op 17 september

Op 17 september 2022 is er een groot publieksevenement op het Plechelmusplein. Het leven ten tijde van het Beleg van Oldenzaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog staat tijdens deze dag centraal. Dit is een uniek historisch spektakel. Acteurs geven demonstraties, roofvogels vliegen rond, Spaanse soldaten marcheren door de straten en vijf hoofdpersonen uit de Tachtigjarige Oorlog (waaronder Phillippus Rovenius - priester, Ambrogio Spinola - Spaanse bevelhebber en Prins Maurits van Oranje) vertellen over hun strijd in die periode. Het Plechelmusplein staat vol met marktkramen met historische ambachten. Ook is er muziek en theater. Het evenement is gratis te bezoeken van 11.00 - 17.00 uur en is geschikt voor jong en oud.

Meer weten?

Het complete programma van het Beleg van Oldenzaal, inclusief data en tijden van alle activiteiten, is te vinden op de website uitinoldenzaal.nl. Of bezoek Oldenzaal Promotie aan de Grootestraat 35 of het Palthe Huis aan de Markstraat 13 voor meer informatie.