Woorden van onze burgemeester

19 maart 2020

Burgemeester Patrick Welman


Beste Oldenzalers,

We bevinden ons in een buitengewone situatie. Ouders zijn thuis met hun kinderen en proberen hen les te geven of zelf te werken, mensen in de zorg of andere vitale beroepen draaien gezamenlijk overuren, alleenstaanden krijgen even geen spontane visite meer, ouderen zijn bang om ziek te worden, ondernemers die merken dat hun handel terugloopt... Dit coronavirus raakt veel meer mensen dan alleen zij die ziek zijn. Ik zou u daarover een aantal dingen willen meegeven, vandaar dat ik me nogmaals via deze weg tot u richt.

Allereerst goed nieuws: onze collega, wethouder Evelien Zinkweg en haar man zijn voorzichtig aan de beterende hand. Nog niet hersteld of in functie, maar het gaat in ieder geval iets beter. Op naar een volledig herstel!

Nuchter, alert en voorzichtig

Alle richtlijnen die nu gelden, zijn erop gericht om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat deze maatregelen een grote impact hebben op ons leven, is inmiddels wel helder. Ik wil u oproepen om in nuchterheid met elkaar te wennen aan de nieuwe situatie, de richtlijnen strikt te volgen en daarnaast zoveel mogelijk de dingen te blijven doen zoals u ze gewend bent. Zoals bijvoorbeeld boodschappen doen. En vergeet daarbij vooral onze lokale ondernemers niet, die op een gepaste wijze hun zaak draaiende proberen te houden. Zij hebben u op dit moment extra hard nodig. Ook pakken de maatschappelijke- en zorgorganisaties de handschoen op: zij proberen de zorg en diensten aan u te blijven verlenen. De zorgtaken die we als gemeente hebben zijn afgeschaald qua contact en overleg. Maar we zorgen er natuurlijk wel voor dat iedereen, en met name inwoners met urgente situaties, zo goed mogelijk ondersteund worden.

Het is mooi om te zien hoe de creativiteit rijkelijk stroomt op dit moment. Daar mogen we samen trots op zijn!

Ondersteuning ondernemers

Landelijk is er ‪dinsdagavond gesproken over diverse financiële tegemoetkomingen voor ondernemers. Ook vanuit de gemeente Oldenzaal is een pakket tijdelijke maatregelen in de maak om ondernemers te ondersteunen. We proberen verlichting te brengen in de lokale lasten. Dat vergt nog wat uitzoekwerk en voorbereiding. Meer informatie daarover gaan we zo spoedig mogelijk via de website van de gemeente communiceren. En denk, als u uw eigen zaken op orde heeft, ook na over hoe u andere ondernemers of inwoners zakelijk gezien kunt helpen. Wij betalen als gemeente bijvoorbeeld op dit moment onze facturen versneld, misschien kunt u als ondernemer ook op deze wijze uw partners ondersteunen.

Samen zijn we Oldenzaal

Neem uw verantwoordelijkheid en blijf nuchter, alert en voorzichtig. Dat houdt vooral in dat u fysiek contact vermijdt en dat u afstand houdt (minimaal 1 ½ meter). Buiten zijn is vooralsnog prima, als u zich maar aan de richtlijnen houdt. Dat geldt voor iedereen: dus ook voor grote groepen spelende kinderen op de sportvelden, wandelaars op het Hulsbeek of onze mensen in de buitendienst. Ik roep u op om bij iedere activiteit vooral uw gezond verstand te gebruiken. En neem geen risico’s!

Tot slot gaan mijn gedachten uit naar de mensen die ziek zijn. Momenteel hoor ik niet meer van de GGD of en welke Oldenzalers besmet zijn. Ik zie, net als u, alleen nog aantallen voorbijkomen. Als gemeente kunnen we u hierover dus niet meer informeren. Als we ons allemaal houden aan de richtlijnen, dan doen we wat we kunnen om de verspreiding zoveel mogelijk te beperken. Ik kan helaas geen telefonisch contact meer met besmette personen opnemen; om beterschap te wensen, hulp aan te bieden en mijn wens uit te spreken voor een voorspoedig herstel. Dat doe ik daarom via deze weg!

Mensen, blijf gezond en “good goan”!

Patrick Welman
Burgemeester Oldenzaal