‘Oldenzaal digiTAAL’ pakt basisvaardigheden aan

12 september 2023
Laatste nieuws in Oldenzaal

Oldenzaal gaat onder de naam ‘Oldenzaal digiTAAL’ aan de slag om basisvaardigheden (lezen, rekenen, gebruik van computer en smartphone) van Oldenzalers te verbeteren.

In Nederland zijn momenteel zo’n 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, rekenen en het gebruik van computer of smartphone. Dit is van grote invloed op de manier waarop iemand kan meedoen in de maatschappij. Daarom gaat Oldenzaal aan de slag om deze basisvaardigheden te verbeteren. Dit gebeurt onder de naam Oldenzaal digiTAAL. Wethouder Murat Yildirim: “In ons raadsprogramma staat: ‘Iedereen doet mee’. Dat is ook onze richtlijn bij ons Oldenzaalse taaloffensief. We gaan met lokale partners in gesprek om samen een plan te maken.”

Om goed mee te kunnen doen in onze samenleving, moet je kunnen lezen, schrijven, rekenen en digitale kennis hebben. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom iemand hiermee moeite heeft. Bijvoorbeeld door weinig onderwijs, iemand heeft een andere moedertaal, het is niet goed uitgelegd of er is door ziekte een achterstand ontstaan. Met Oldenzaal digiTAAL krijgen Oldenzalers de kans om basisvaardigheden te leren of ze te verbeteren.

Oldenzaal sluit aan bij Twentse aanpak

De 14 Twentse gemeenten werken onder de naam 'Samen Sterk Staan’ samen om laaggeletterdheid in Twente aan te pakken. Bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven, ROC van Twente en andere scholen, maatschappelijke organisaties, werkgevers en het Leerwerkloket Twente zijn hierbij betrokken. Oldenzaal gaat daarnaast aan de slag met een lokaal plan.

Wethouder Yildirim zegt: "Het doel van Oldenzaal digiTAAL is dat Oldenzalers kunnen blijven leren en actief kunnen zijn in onze samenleving. Tegenwoordig moet je daarvoor goed kunnen lezen en met computers omgaan. De landelijke Week van Lezen en Schrijven vraagt daar deze week ook aandacht voor. Niet voor niets kondigen we ons lokale taaloffensief aan tijdens deze week.”

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier