Groene tuin metamorfose

Win een nieuwe groene voortuin!

Geen wateroverlast? Houden zo!

Doe mee en maak kans op een nieuw aangelegde groene voortuin! Hiermee draagt u ook een steentje bij aan het verminderen van wateroverlast, droogte en hittestress in Oldenzaal. Ook dit jaar organiseren gemeente Oldenzaal, WBO wonen en het ZONE.College weer een prijsvraag voor tuineigenaren of huurders met een versteende voortuin. Deelnemers met een betegelde of versteende tuin kunnen zich inschrijven en een nieuwe groene voortuin (t.w.v. €1.000,-) winnen die beter past bij het veranderende klimaat.

Groen en gezond Oldenzaal

Met de groene voortuinen actie wil de gemeente meer bewustzijn creëren op het gebied van klimaat adaptieve tuinen. Door groene tuinen wordt de kans op wateroverlast, hittestress en droogte tegengegaan. Samen werken we aan een groen en gezond Oldenzaal. 

“Leuk project, enthousiast team, ik ben erg blij met het resultaat.”, Laura, winnares 2019.

Meedoen?

Bent u of kent u iemand die een groene voortuin verdient? U kunt meedoen door uw motivatie en drie foto’s van de voortuin op te sturen naar: tuinwedstrijd@oldenzaal.nl. Meedoen kan nog tot 14 december 2020. Controleer eerst de voorwaarden dan weet u of uw tuin in aanmerking komt voor deelname.
 


Hoe is de planning?

  • Maandag 14 december 2020 sluit de mogelijkheid van inschrijving.
  • Tussen 14 en 17 december vindt de selectieprocedure plaats.
  • Donderdag 17 december 2020 bekendmaking winnaars.
  • Januari en februari 2021 worden de ontwerpen voor groene voortuinen gemaakt door ZONE.College en winnaars.
  • Februari en maart 2021: aanleg van de groene voortuinen door ZONE.College bij prijswinnaars.
    De realisatie van de voortuinen gebeurt in samenspraak met het ZONE.College en WBO Wonen, de daadwerkelijke realisatie kan hierdoor afwijken van de planning.


Een tuin komt alleen voor een metamorfose in aanmerking als aan een aantal voorwaarden is voldaan.

  • De actie geldt uitsluitend voor voortuinen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
  • De huidige tuin bevat veel tegels en/of verharding en weinig groen. Hiervoor levert u drie foto’s aan.
  • De inzending bevat een motivatie.
  • De inzending bevat uw naam, adresgegevens en of u huurder bent van WBO Wonen.
  • U bent bereid om een eigen bijdrage te leveren aan het verwijderen van de verharding/betegeling van de tuin, deze worden kosteloos opgehaald.
  • U gaat akkoord met het (laten) aanpassen van jouw tuin naar een klimaatbestendige tuin. Overleg hierover vindt plaats na het winnen van de prijs.
  • U heeft zichzelf of een ander opgegeven via tuinwedstrijd@oldenzaal.nl vóór de sluitingsdatum van deze actie.
  • Medewerkers van de gemeente Oldenzaal en WBO Wonen zijn uitgesloten van deelname.
  • De voortuin moet in de gemeente Oldenzaal liggen.
  • Voor de tuinmetamorfose is een budget van €1.000,- per gewonnen tuin beschikbaar. Dit bedrag is gereserveerd voor het maken van een ontwerp van de tuin, het doen van de benodigde inkoop en het daadwerkelijke aanpakken van de tuin.
  • De aanvullende kosten voor extra wensen bovenop de waarde van het gewonnen prijsbedrag vormt dan een eigen bijdrage van de winnaar.
  • Er zijn maximaal drie winnaars. Vanuit de inzendingen worden twee particuliere tuinen en één WBO tuin gekozen.
  • De prijswinnaars worden geselecteerd door een onafhankelijke jury. De inzendingen worden beoordeeld op basis van de motivatie en de ingezonden foto’s.
  • Deelnemers die geen prijs hebben gewonnen, worden hiervan niet op de hoogte gesteld.
  • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
  • De tuin wordt nieuw ingericht tot een mooie en een klimaat adaptieve tuin. Dit betekent dat de tuin zo wordt ingericht dat deze aangepast is op de klimaatverandering. In de praktijk betekent dit dat de tuin weinig verharding kent en dat er daarvoor in de plaats veel groen geplant gaat worden.
  • De prijswinnaar heeft invloed op het uiteindelijke ontwerp van de tuin. Het ontwerp wordt in samenspraak tussen de studenten van het ZONE.College en de prijswinnaar gemaakt.
  • De tuin blijft na oplevering ongewijzigd vijf jaar in tact. Kleine aanpassing zijn toegestaan als het niet ingaat tegen het doel de tuin klimaat adaptief te maken.
  • Een prijswinnaar-bordje blijft na realisatie één jaar in de tuin staan.
  • Er wordt een foto van de tuin gemaakt en gepubliceerd. Dit dient als voorbeeldtuin voor de inwoners van Oldenzaal.


Heeft u vragen over deze actie? Neem dan contact met ons op via tuinwedstrijd@oldenzaal.nl.