Rijbewijs, gezondheidsverklaring

Iedereen die wil afrijden voor een rijbewijs, moet eerst een formulier 'gezondheidsverklaring' invullen. Daarmee bepaalt het CBR of u lichamelijk en geestelijk een motorvoertuig kunt besturen. Het CBR kan beslissen dat u medisch gekeurd moet worden.

Als u bent goedgekeurd, wordt een verklaring van geschiktheid geregistreerd in het register van het CBR. U krijgt daar per post bericht van.

Ook als u een militair of buitenlands rijbewijs wilt omwisselen, kan het CBR u vragen om een eigen verklaring in te vullen.
Wilt u afrijden voor een rijbewijs voor vrachtwagen of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE)? Of bent u 75 jaar of ouder? Kijk voor meer informatie bij het tabblad voorwaarden voor het onderwerp 'medische keuring'.

Vul uw gezondheidsverklaring online in op Mijn CBR. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Wilt u liever een papieren formulier? Bij aanpak vindt u meer informatie hierover.

Aangezien we tijdelijk op een andere manier onze afspraken inplannen, willen we u vragen uw afspraak te maken via het Klanten Contact Centrum (0541) 58 81 11. De knop online "afspraak maken" is daarom tijdelijk niet te gebruiken.

Afspraak maken

 

Vul uw eigen verklaring online in op Mijn CBR. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Wilt u liever een papieren formulier? Dit kunt u aanvragen:

 • via de gemeente
 • bij een aantal locaties van het CBR
 • telefonisch bij de klantenservice van het CBR

Daarna stuurt u de ingevulde papieren per post naar het CBR.

Op de website van het CBR vindt u meer informatie.

De gezondheidsverklaring kost € 37,80.
(tarief 2020)

U krijgt het formulier 'Gezondheidsverklaring' meteen mee.

Medische keuring

Soms moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs kunt krijgen. Een arts beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om in een motorvoertuig te rijden. In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd worden:

 • U wilt een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus aanvragen of verlengen (rijbewijzen C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE).
 • U bent 75 jaar of ouder.

Bent u chauffeur van een vrachtwagen of bus? Een bedrijfsarts of arbo-arts doet uw medische keuring. Bent u ouder dan 75 jaar? Dan mag een huisarts u ook medisch keuren. Een medewerker van het CBR beoordeelt de uitslag van de medische keuring.

Heeft u bij 1 of meer vragen van de Gezondheidsverklaring 'ja' ingevuld? Ook dan is een onderzoek door een arts nodig. De arts zet een aantekening op de Gezondheidsverklaring.

Er bestaan drie soorten 'gezondheidsverklaringen'

 • De paarse enveloppe
 • De blauwe enveloppe
 • De groene enveloppe

Hieronder kunt u zien welke soort eigen verklaring u nodig heeft:

De paarse enveloppe is vereist:

 • Bij de eerste afgifte van een rijbewijs A, B, BE of T als u jonger bent dan 75 jaar;
 • Bij de afgifte van een rijbewijs, als u in het bezit bent van een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur in verband met een medische indicatie, dat verloopt voor de dag waarop u 75 jaar wordt;
 • Bij een vrijwillig tussentijds onderzoek naar uw geschiktheid, als u jonger bent dan 75 jaar;
 • In sommige gevallen voor de omwisseling van een buitenlands rijbewijs.

Als u een of meer vragen op de verklaring met 'ja' moet beantwoorden dan moet u door een arts gekeurd worden. Dit mag uw eigen huisarts zijn maar deze zal u meestal doorverwijzen naar een andere arts.

De blauwe enveloppe is vereist:

 • Voor de afgifte/vernieuwing van een rijbewijs, als u 75 jaar of ouder bent of;
 • Als u de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt en in het bezit bent van een rijbewijs dat verloopt op of na de dag dat u 75 jaar wordt.

De groene enveloppe is vereist:

 • aanvraag rijbewijs C, CE, D of DE;
 • omwisselen militair- of buitenlands rijbewijs C, CE, D of DE.

U dient altijd door een arts gekeurd te worden. Dit moet een Arbo- arts zijn.

Hoe gaat het in zijn werk?

De gezondheidsverklaring kunt u kopen bij de rijscholen, bij de publieksbalie van het stadhuis en bij het CBR. Vervolgens vult u de verklaring volledig in en stuurt u hem in de bijgeleverde envelop naar:

CBR
Postbus 1062
2280 CB Rijswijk

Als er geen (medische) redenen zijn om de aanvraag te weigeren ontvangt u na enkele weken een brief van het CBR dat u het nieuwe rijbewijs kunt aanvragen op het stadhuis. Deze verklaring is één jaar geldig. Hiermee kunt u aantonen dat u lichamelijk en geestelijk geschikt bent om bijvoorbeeld een motor, auto, trekker of vrachtwagen te besturen.

Wanneer u gekeurd moet worden door een arboarts, dan dient u tijdig een afspraak te maken voor een geneeskundig onderzoek. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Arbo Unie.

Het dichtstbijzijnde kantoor van de Arbo Unie vindt u hier:
Geerdinkweg 135
7555 DL  Hengelo
Tel. 074 – 2563636

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11.