Rijbewijs, gezondheidsverklaring

Iedereen die wil afrijden voor een rijbewijs, moet eerst een formulier 'gezondheidsverklaring' invullen. Daarmee bepaalt het CBR of u lichamelijk en geestelijk een motorvoertuig kunt besturen. Het CBR kan beslissen dat u medisch gekeurd moet worden.

Als u bent goedgekeurd, wordt een verklaring van geschiktheid geregistreerd in het register van het CBR. U krijgt daar per post bericht van.

Ook als u een militair of buitenlands rijbewijs wilt omwisselen, kan het CBR u vragen om een eigen verklaring in te vullen.
Wilt u afrijden voor een rijbewijs voor vrachtwagen of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE)? Of bent u 75 jaar of ouder? Kijk voor meer informatie bij het tabblad voorwaarden voor het onderwerp 'medische keuring'.

Vul uw gezondheidsverklaring online in op Mijn CBR. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Wilt u liever een papieren formulier? Bij aanpak vindt u meer informatie hierover.

Wij werken alleen op afspraak. U weet dan precies wanneer u aan de beurt bent. Gebruik de knop hieronder.
Wilt u liever niet online de afspraak inplannen, dan kunt u dat ook telefonisch doen via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Afspraak maken

 

Vul uw eigen verklaring online in op Mijn CBR. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Wilt u liever een papieren formulier? Dit kunt u aanvragen:

 • via de gemeente
 • bij een aantal locaties van het CBR
 • telefonisch bij de klantenservice van het CBR

Daarna stuurt u de ingevulde papieren per post naar het CBR.

Op de website van het CBR vindt u meer informatie.

De gezondheidsverklaring kost € 39,30.
(tarief 2021)

U krijgt het formulier 'Gezondheidsverklaring' meteen mee.

Medische keuring

Soms moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs kunt krijgen. Een arts beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om in een motorvoertuig te rijden. In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd worden:

 • U wilt een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus aanvragen of verlengen (rijbewijzen C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE).
 • U bent 75 jaar of ouder.

Bent u chauffeur van een vrachtwagen of bus? Een bedrijfsarts of arbo-arts doet uw medische keuring. Bent u ouder dan 75 jaar? Dan mag een huisarts u ook medisch keuren. Een medewerker van het CBR beoordeelt de uitslag van de medische keuring.

Heeft u bij 1 of meer vragen van de Gezondheidsverklaring 'ja' ingevuld? Ook dan is een onderzoek door een arts nodig. De arts zet een aantekening op de Gezondheidsverklaring.

Er bestaan drie soorten 'gezondheidsverklaringen'

 • De paarse enveloppe
 • De blauwe enveloppe
 • De groene enveloppe

Hieronder kunt u zien welke soort eigen verklaring u nodig heeft:

De paarse enveloppe is vereist:

 • Bij de eerste afgifte van een rijbewijs A, B, BE of T als u jonger bent dan 75 jaar;
 • Bij de afgifte van een rijbewijs, als u in het bezit bent van een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur in verband met een medische indicatie, dat verloopt voor de dag waarop u 75 jaar wordt;
 • Bij een vrijwillig tussentijds onderzoek naar uw geschiktheid, als u jonger bent dan 75 jaar;
 • In sommige gevallen voor de omwisseling van een buitenlands rijbewijs.

Als u een of meer vragen op de verklaring met 'ja' moet beantwoorden dan moet u door een arts gekeurd worden. Dit mag uw eigen huisarts zijn maar deze zal u meestal doorverwijzen naar een andere arts.

De blauwe enveloppe is vereist:

 • Voor de afgifte/vernieuwing van een rijbewijs, als u 75 jaar of ouder bent of;
 • Als u de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt en in het bezit bent van een rijbewijs dat verloopt op of na de dag dat u 75 jaar wordt.

De groene enveloppe is vereist:

 • aanvraag rijbewijs C, CE, D of DE;
 • omwisselen militair- of buitenlands rijbewijs C, CE, D of DE.

U dient altijd door een arts gekeurd te worden. Dit moet een Arbo- arts zijn.

Hoe gaat het in zijn werk?

De gezondheidsverklaring kunt u kopen bij de rijscholen, bij de publieksbalie van het stadhuis en bij het CBR. Vervolgens vult u de verklaring volledig in en stuurt u hem in de bijgeleverde envelop naar:

CBR
Postbus 1062
2280 CB Rijswijk

Als er geen (medische) redenen zijn om de aanvraag te weigeren ontvangt u na enkele weken een brief van het CBR dat u het nieuwe rijbewijs kunt aanvragen op het stadhuis. Deze verklaring is één jaar geldig. Hiermee kunt u aantonen dat u lichamelijk en geestelijk geschikt bent om bijvoorbeeld een motor, auto, trekker of vrachtwagen te besturen.

Wanneer u gekeurd moet worden door een arboarts, dan dient u tijdig een afspraak te maken voor een geneeskundig onderzoek. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Arbo Unie.

Het dichtstbijzijnde kantoor van de Arbo Unie vindt u hier:
Geerdinkweg 135
7555 DL  Hengelo
Tel. 074 – 2563636

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11.