Rijbewijs, gezondheidsverklaring

Iedereen die wil afrijden voor een rijbewijs, moet eerst een formulier 'gezondheidsverklaring' invullen. Daarmee bepaalt het CBR of u lichamelijk en geestelijk een motorvoertuig kunt besturen. Het CBR kan beslissen dat u medisch gekeurd moet worden.

Als u bent goedgekeurd, wordt een verklaring van geschiktheid geregistreerd in het register van het CBR. U krijgt daar per post bericht van.

Ook als u een militair of buitenlands rijbewijs wilt omwisselen, kan het CBR u vragen om een eigen verklaring in te vullen.
Wilt u afrijden voor een rijbewijs voor vrachtwagen of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE)? Of bent u 75 jaar of ouder? Kijk voor meer informatie bij het tabblad voorwaarden voor het onderwerp 'medische keuring'.

Vul uw gezondheidsverklaring online in op Mijn CBR. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Wilt u liever een papieren formulier? Bij aanpak vindt u meer informatie hierover.

Wij werken alleen op afspraak. U weet dan precies wanneer u aan de beurt bent. Gebruik de knop hieronder.
Wilt u liever niet online de afspraak inplannen, dan kunt u dat ook telefonisch doen via telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Afspraak maken

 

Vul uw eigen verklaring online in op Mijn CBR. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Wilt u liever een papieren formulier? Dit kunt u aanvragen:

  • via de gemeente
  • bij een aantal locaties van het CBR
  • telefonisch bij de klantenservice van het CBR

Daarna stuurt u de ingevulde papieren per post naar het CBR.

Op de website van het CBR vindt u meer informatie.

De gezondheidsverklaring kost € 41,50 
(tarief 2022)

U krijgt het formulier 'Gezondheidsverklaring' meteen mee.

Medische keuring

Soms moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs kunt krijgen. Een arts beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om in een motorvoertuig te rijden. In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd worden:

  • U wilt een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus aanvragen of verlengen (rijbewijzen C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE).
  • U bent 75 jaar of ouder.

Bent u chauffeur van een vrachtwagen of bus? Een bedrijfsarts of arbo-arts doet uw medische keuring. Bent u ouder dan 75 jaar? Dan mag een huisarts u ook medisch keuren. Een medewerker van het CBR beoordeelt de uitslag van de medische keuring.

Heeft u bij 1 of meer vragen van de Gezondheidsverklaring 'ja' ingevuld? Ook dan is een onderzoek door een arts nodig. De arts zet een aantekening op de Gezondheidsverklaring.

Het is belangrijk dat u gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen voor uzelf maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring. Het invullen van deze verklaring doet u het snelst via Mijn CBR.

In de Gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die u gebruikt en over ziektes waardoor u mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen waardoor u alleen met een aangepaste auto mag rijden. Bij Uw situatie leest u wanneer u een Gezondheidsverklaring moet invullen.

De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR logt u in met uw DigiD. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal (€ 39,30).

Nadat u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld en betaald, ontvangt u hiervan via Mijn CBR een ontvangstbevestiging en daarna een bericht met meer informatie. Kijk hier voor actuele reactietermijnen.
Wilt u liever een papieren formulier? Dit kunt u aanvragen:

  • via de gemeente
  • bij een aantal locaties van het CBR
  • telefonisch bij de klantenservice van het CBR

Daarna stuurt u de ingevulde papieren per post naar het CBR.

Er zijn 3 soorten Gezondheidsverklaringen: de Gezondheidsverklaring voor autorijbewijs, motorrijbewijs en T-rijbewijs. de Gezondheidsverklaring voor mensen van 75 jaar en ouder. de Gezondheidsverklaring voor beroepschauffeurs

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11.