StadsID Joodse begraafplaats afgerond
De herinrichting van de Carmelstraat in Oldenzaal is klaar. Het StadsID van Martin Meijerink en de vorig jaar overleden Herman van den Toorn was onderdeel van het project. Hun plan betrof het beter zichtbaar maken van Rijksmonument de Joodse begraafplaats en het vertellen van het verhaal van de Oldenzaalse Joodse gemeenschap. In samenwerking met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Oldenzaal werd dit StadsID uitgewerkt. De werkzaamheden werden onlangs afgerond en worden 27 september officieel gepresenteerd.
Het StadsID van Martin Meijerink en Herman van den Toorn betreft een historisch informatiebord over de Joodse geschiedenis van Oldenzaal, het plaatsen van een bankje en het aanbrengen van een aantal kijkgaten in de muur die de begraafplaats omringt. De tekst op het informatiebord is tot stand gekomen in samenwerking met Eduard Huisman, die namens het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap nauw betrokken was bij de uitvoering van het StadsID.
Veelbewogen Joodse geschiedenis Oldenzaal
De Oldenzaalse Joodse begraafplaats dateert van rond 1800, de ommuring bestaat sinds 1929. Maar de Joodse geschiedenis van Oldenzaal gaat al terug tot de middeleeuwen, blijkt uit 14e-eeuwse documenten. Het is een veelbewogen geschiedenis, die zowel hoogte- als dieptepunten kende. De Tweede Wereldoorlog maakte ook onder de Joodse gemeenschap veel slachtoffers, slecht enkelen van hen wisten te overleven. Na de oorlog werd de Joodse gemeente van Oldenzaal opgeheven en de synagoge verkocht aan de gemeente Oldenzaal. Dit met de afspraak dat deze het onderhoud van de Joodse begraafplaats 100 jaar op zich zou nemen.
200 bezoekers tijdens Open Monumentendag
Op zondag 10 september gaf de stichting Stolpersteine tijdens de Open Monumentendag rondleidingen op de Joodse begraafplaats. Oldenzalers bleken zeer geïnteresseerd, want er kwamen naar schatting zo’n 200 bezoekers.