Stemmen bij volmacht

Als het niet mogelijk is om zelf te stemmen – bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie – kunt u een andere kiezer machtigen dit voor u te doen. Dit heet stemmen bij volmacht. De persoon die wordt gemachtigd, kan uw volmacht stem alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen. Daarbij gelden de volgende regels:

  • de gemachtigde is niet uitgesloten van het kiesrecht
  • bij een onderhandse volmacht staat de gemachtigde en uzelf in Oldenzaal als kiezer geregistreerd
  • een kiezer mag niet meer dan 2 volmachten aannemen
  • de volmacht stem wordt tegelijk met de eigen stem uitgebracht

Stemmen bij volmacht kan op 2 manieren: via een onderhandse volmacht of via een schriftelijke volmacht.

Onderhandse volmacht

Om onderhands een machtiging te geven, vult u de achterkant van de stempas in. U en uw gemachtigde zetten allebei een handtekening. Bij het stemmen laat de gemachtigde een (kopie van een) identiteitsbewijs zien van de volmachtgever. Het identiteitsbewijs is maximaal 5 jaar verlopen. Het invullen van de achterkant van de stempas kan tot en met woensdag 22 november. Een volmacht die is gegeven door overdracht van de stempas kan u tot het stemmen intrekken.

Schriftelijke volmacht

Een schriftelijke volmacht gebruikt u bijvoorbeeld als u iemand wilt machtigen die niet in de gemeente Oldenzaal woont. Of wanneer u iemand uit Oldenzaal of een andere gemeente wilt machtigen voordat de stempassen zijn verzonden.
Dit doet u als volgt: U vraagt uw volmachtbewijs aan bij de publieksbalie. Dit kan zonder afspraak tot uiterlijk dinsdag 21 november 12.00 uur. U neemt een identiteitsbewijs mee en de gegevens van de gevolmachtigde (bijvoorbeeld kopie legitimatiebewijs). We maken voor u dan een volmachtpas aan die u zelf nog moet overhandigen aan de gevolmachtigde.

Als de aanvraag is goedgekeurd, krijgt de gemachtigde een volmachtbewijs thuisgestuurd. Daarmee kan hij/zij namens u stemmen. De gevolmachtigde hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs te laten zien bij het stemmen.