Tegelwippen in Oldenzaal: Eerste tegels alweer gewipt

21 maart 2023
Laatste nieuws in Oldenzaal

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat Oldenzaal weer de strijd aan met de gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Twenterand en Wierden en een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om tuinen klimaatbestendiger te maken en biodiversiteit te bevorderen. De eerste tegels in Oldenzaal zijn alweer gewipt, wethouder Evelien Zinkweg-Ankone roept bedrijven en inwoners op om hetzelfde te doen.

Het is de derde keer dat de gemeente Oldenzaal deelneemt. Tijdens het Nederlands Kampioenschap wil Oldenzaal het komende half jaar zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De actuele standen worden bijgehouden op de website van het NK tegelwippen.

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. En dat geldt ook voor Oldenzaal.

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, wijst zelfs uit dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. De gemeente roept daarom inwoners en ondernemers op om mee te wippen.

Staat van Nederlandse tuinen

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een rapport van Stichting Steenbreek. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland. Wip, Oldenzaal, Wip.

“De eerste tegels in Oldenzaal zijn alweer gewipt. Oldenzaal wordt op die manier groener, klimaatbestendiger en het ziet er ook veel fraaier uit! Door allemaal tegels te vervangen voor groen zorgen we samen voor een groen en gezond Oldenzaal.” – wethouder Evelien Zinkweg-Ankone.

Meedoen aan het NK Tegelwippen

Om deelname aan het NK Tegelwippen zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken, zijn er straks verschillende acties die helpen de tuin te vergroenen. Zo rijden er straks een aantal keer Tegeltaxi’s die gratis gewipte tegels ophalen; kunnen inwoners eenvoudig een eigen geveltuintje aanleggen en staan allerlei handige tips op www.nk-tegelwippen.nl en www.groenblauwtwente.nl.

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier