Uitslag ‘Groen er maar op los!’ bekend

15 november 2023
Laatste nieuws in Oldenzaal

Er moet meer groen komen op de Ganzenmarkt, aan de Bentinckstraat en bij parkeerplaats Vondersweijde. Dat is de uitslag van ‘Groen er maar op los!’, het eerste project op Stem van Oldenzaal.

Het eerste project op het digitale participatieplatform www.stemvanoldenzaal.nl was ‘Groen er maar op los’. Inwoners dienden meer dan 20 ideeën in om de stad groener te maken. Medewerkers van de gemeente beoordeelden deze ideeën op haalbaarheid en de mogelijkheid om bepaalde ideeën te combineren. Wethouder

Evelien Zinkweg hierover: ‘Geweldig om te zien met welke ideeën inwoners komen om onze stad groener te maken. Ik wil de indieners van ideeën en de mensen die hebben gestemd bedanken. Samen hebben we een belangrijke stap gezet in de richting van een groener Oldenzaal!”

 

Uitslag ‘Groen er maar op los!’

In totaal leidde ‘Groen er maar op los!’ tot ongeveer 10 haalbare projecten, die in totaal € 109.500 kosten. Het beschikbare budget is € 80.000. Daarom mochten inwoners vervolgens op het online participatieplatform stemmen op het meest aansprekende project. De meerderheid heeft bepaald welke 5 ideeën de komende tijd worden uitgevoerd (hieronder vermeld). De eerste werkzaamheden om de omgeving van de Ganzenmarkt groener te maken zijn gestart.

Omgeving Ganzenmarkt verbetert

  • op de hoek van de Hofmeijerstraat (waar vroeger de bibliotheek stond) komt een vak met vaste planten en heesters
  • aan de voorkant van het stadhuis wordt een geveltuin aangelegd. Mensen kunnen hier uiteraard nog steeds lopen, fietsen en hun fiets stallen. Ook blijft er genoeg ruimte voor evenementen
  • bij de Ganzenmarkt en het Plechelmusplein komen grote (cortenstaal) plantenbakken met vaste beplanting. Deze bakken kunnen verplaatst worden, zodat er voldoende ruimte is voor evenementen

De Bentinckstraat wordt groener

De initiatiefnemers van dit idee schreven dat de Bentinckstraat ‘een kale straat is die vooral bestaat uit steen en veel mooier en groener kan.’ Omdat er veel kabels en leidingen liggen in de straat, is het plan om 4 grote plantenbakken te plaatsen met kleine bomen en struiken. 2 in de buurt van de St. Josephstraat en 2 verderop in de Bentinckstraat. Zo ontstaat een mooie, lange zichtlijn.

Groen parkeren bij Vondersweijde

Op de grote parkeerplaats richt de gemeente 13 aaneengesloten parkeervakken opnieuw in. De bestrating krijgt een open structuur, zodat regenwater gemakkelijk de grond in trekt. Tussen de parkeerplaatsen komt een groot vak met planten en een boom. In de toekomst gaan we - gemeentebreed - mogelijk verder vergroenen.

Willem Dingeldeinstraat

Op de hoek Willem Dingeldeinstraat - Johanna van Burenlaan ligt veel verharding. Een deel wordt vervangen door een plantsoen met bomen, heesters en vaste planten. Dit oogt niet alleen mooi, ook de stadsnatuur profiteert ervan.

Zuivelstraat

Daarnaast wordt de Zuivelstraat groener. Via een buurtinitiatief kwam hier 2 jaar geleden een jeu de boulesbaan. Voor het project ‘Groen er maar op los!’, diende de buurt opnieuw een idee in. Dit keer voor het onttegelen en verder vergroenen. De buurt onderhoudt het groen zelf en daarmee is dit weer een geslaagd buurtinitiatief.

Volgend jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Ook in 2024 krijgen Oldenzalers weer de kans ideeën aan te leveren om hun stad te vergroenen. Wie in 2023 een idee heeft ingeleverd dat het niet gehaald heeft, kan het volgend jaar opnieuw proberen. Kortom, 'Groen er maar op los!'

 

 

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier