Whatsapp buurtpreventie

Een App groep om een oogje in het zeil te houden.

Overal in Oldenzaal maken steeds meer mensen gebruik van een buurt WhatsApp groep om gezamenlijk een oogje in het zeil te houden in hun straat, buurt of wijk en verdachte situaties te melden bij de politie. Extra oren en ogen voor de politie; dat is wat een WhatsApp groep betekend. Doordat er relatief snel en eenvoudig veel buurtbewoners kunnen worden bereikt, is het voor inbrekers en andere ongenodigde gasten lastiger om hun slag te slaan. Als gemeente moedigen we dit soort buurtinitiatieven aan en willen we u daarin graag ondersteunen.

Hoe werkt het, zo’n buurt WhatsApp groep?

U kunt in een WhatsApp- groep maximaal 256 deelnemers toevoegen. Het is een gemakkelijke en snelle manier om informatie uit te wisselen onder de deelnemers. Denk bijvoorbeeld aan informatie over personen die opmerkelijk gedrag vertonen of aan bijzondere situaties die vraagtekens oproepen. Het opstarten van een WhatsApp groep buurtpreventie is een initiatief van buurtbewoners. Eén buurtbewoner richt een nieuwe groep op en is daarmee beheerder van de groep. Deze persoon onderhoudt ook de contacten met politie en gemeente.

Wij zijn een WhatsApp buurtpreventie gestart, wat nu?

Om mensen bewust te maken van de aanwezigheid van de buurtpreventie kunnen er waarschuwingsborden aangevraagd worden. Hiervoor moeten twee stappen ondernomen worden:

Wanneer beide stappen uitgevoerd zijn, wordt er vanuit de gemeente contact opgenomen met de beheerder(s) van de WhatsAppgroep over de plaatsing van de borden. Er worden maximaal 2 borden per WhatsAppgroep geplaatst. De gemeente Oldenzaal vergoedt in totaal 20 waarschuwingsborden per jaar. U kunt contact opnemen met de gemeente over de beschikbaarheid van de borden.