Vuurwerk en carbid

29 december 2022
Laatste nieuws in Oldenzaal

Het is weer bijna oud en nieuw. Dit betekent dat veel mensen de straat op gaan om vuurwerk af te steken of carbid te schieten. We wijzen iedereen erop dat er regels gelden rondom het kopen, verkopen en gebruiken van vuurwerk en carbid. Dat doen we om de feestdagen leuk en veilig te houden. Daarom zeggen we in Oldenzaal: Gelukkig nieuwjaar en hou rekening met elkaar!

Gelukkig nieuwjaar, hou rekening met elkaar!

Er wordt rondom de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Om ongelukken en overlast te voorkomen is het belangrijk om met het volgende rekening te houden:

 • Dieren houden niet van vuurwerk; blijf met vuurwerk uit hun buurt. 
 • Dingen opblazen of kapot maken is niet de bedoeling. De vernielingen kosten duizenden euro’s. Met dat geld doen we liever andere dingen!
 • Sommige mensen zijn bang voor vuurwerk, bijvoorbeeld kleine kinderen. Hou ook rekening met een ander.
 • Het kopen en verkopen, het bezit en het afsteken van illegaal vuurwerk is verboden.

Vuurwerkregels

Nieuw jaar. Nieuwe regels. Tijdens oud en nieuw 2022-2023 gaan we weer vuurwerk zien en horen. De regels rondom vuurwerk zijn wel veranderd. De belangrijkste veranderingen:

 • Knallen.
  Knallers zijn niet meer te koop. Dat gaat bijvoorbeeld om ratelbanden, Chinese rollen en single-shots. Ook cobra’s, vlinders en nitraten zijn verboden.
 • Fles en vuurpijl.
  Alles wat de lucht in gaat, komt deze jaarwisseling uit een cakebox of compound. De fles kan in de glasbak want van de vuurpijl en de babypijl hebben we afscheid genomen.
 • Goedgekeurd verkooppunt.
  Koop uw vuurwerk in Nederland bij een goedgekeurd verkooppunt, dan zit u altijd goed. Het vuurwerk dat u bij een goedgekeurd verkooppunt koopt, voldoet namelijk aan alle nieuwe regels.
 • Maximaal 25 kilo. 
  U mag maximaal 25 kilo vuurwerk invoeren of in Nederland te kopen. Dit vuurwerk moet wel aan de Nederlandse regels voldoen. 
 • Afsteken mag alleen op 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. 

Carbidschieten

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Het afschieten mag op 31 december van 10.00 uur tot 18.00 uur op daarvoor toegestane plekken. 
Maar wilt u het gezellig houden? Schiet dan vooral veilig en zorg dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is die op de hoogte is van dé vijf tips voor veilig carbidschieten!

De 5 tips voor veilig carbidschieten

 1. Bereid u goed voor. En informeer tijdig bij de gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
 2. Bescherm uzelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
 3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen, mocht er toch iets verkeerd gaan.
 4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus – na het ontsteken – niet achteruit kan schieten.
 5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl u aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Meer informatie over het veilig carbidschieten vindt u op Wie is de BOCK. Bekijk ook welke regels gelden.

Opruimen

Na oud en nieuw is het erg belangrijk dat carbid- en vuurwerkrommel na het afsteken zoveel mogelijk opgeruimd wordt. Het voorkomt dat het afval in brand wordt gestoken en de brandweer onnodig moet uitrukken. Ook wordt het milieu gespaard en voorkomt het ongelukken bij kinderen die zoeken naar niet-afgegane vuurwerk.

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier