Zelf doen in het groen

In Oldenzaal kunt u zelf geveltuintjes aanleggen, boomspiegels (onverharde deel rondom een boom) ‘adopteren’ en bloembakken buiten neerzetten in de openbare ruimte. Dit levert een bijdrage aan de biodiversiteit en draagt bij aan het tegengaan van wateroverlast. Natuurlijk oogt het daarnaast ook mooi. Als u belangstelling heeft om dit te doen, neem dan eerst contact met ons op. Hieronder leest u hier meer over.

Staat van je straat

Door het veranderende klimaat komen er in de toekomst steeds vaker en grotere stortbuien en hittegolven voor. We kunnen dit voor een groot deel niet meer voorkomen, wél kunnen we ons hier aan aanpassen. Het aanpassen aan het veranderende klimaat heet klimaatadaptatie. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je tuin te onttegelen en meer groen te planten, ook kun je een groendak of een regenton aanschaffen. 

Als u een geveltuintje wilt aanleggen, een boomspiegel wilt adopteren en/of een bloemenbak in de openbare ruimte neer wilt zetten kunt u hiervoor een aanvraag indienen. U moet wel met een paar dingen rekening houden als u dit wilt gaan doen. Kijk onder de voorwaarden waaraan u moet denken.

U kunt het aanvraagformulier downloaden, invullen en opsturen naar gemeente Oldenzaal, Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal. U kunt het formulier ook scannen en opsturen naar info@oldenzaal.nl.
Aan de aanvraag zijn geen kosten verbonden.

 

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder leest de algemene voorwaarden.

 • Voor aanvraag voor het aanleggen van een geveltuin, het adopteren van een boomspiegel of het neerzetten van een plantenbak levert u het ingevulde formulier “Aanvraagformulier geveltuin, boomspiegel & plantenbak” in  bij de gemeente.
 • Er moet minimaal nog 1,20 m ruimte vrij zijn op de stoep voor de toegang van rolstoelen en kinderwagens.
 • Het overhangen van planten over de stoep of andere hinder zijn niet toegestaan.
 • De gemeente blijft eigenaar van de grond.
 • De gemeente en netbeheerders hebben altijd vrije toegang tot de grond die in gebruik genomen is voor o.a. werkzaamheden aan kabels en leidingen.
 • Niet alle planten zijn geschikt voor geveltuintjes. Sommige planen drukken tegels omhoog of laten veel zaden vallen. Kijk voor de lijst met planten die wel geschikt zijn.
 • Eventuele schade aan kabels en leidingen zijn voor eigen rekening.
 • Waar nodig snoeit u en verwijdert u onkruid. Belemmerende overhang is niet toegestaan.
 • U verwijdert het (zwerf)afval.
 • Indien nodig vervangt u dode planten en struiken.
 • U gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor eventuele ontstane schade aangebracht door de planten.
 • De gemeente is bijvoorbeeld bij onkruidbestrijding of zout strooien bij gladheid niet aansprakelijk voor eventuele gevolgschade.

Bijzondere voorwaarden

Er gelden nog een paar specifieke voorwaarden die afhankelijk zijn van hetgeen u aanvraagt. U vindt die bijzondere voorwaarden hieronder:

Welke planten leveren een goede bijdrage aan een goed leefklimaat voor bijen en aan de biodiversiteit in Oldenzaal? Lees de tips op de plantenlijst

 

Uw aanvraag wordt behandeld door team Buitenbeheer. Zij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op zodra wij uw aanvraag hebben ontvangen.
Heeft u vragen? Bel dan (0541) 58 81 11 of mail naar info@oldenzaal.nl

Wat speelt er nog meer in de binnenstad? U vindt alle informatie in het overzicht van alle projecten in de binnenstad.