Zelf doen in het groen

Prijsvraag voortuin

Samen met WBO Wonen en het Zone College organiseert de gemeente Oldenzaal een prijsvraag voor een gratis nieuwe voortuin, compleet van ontwerp tot aanleg en aanplant. Is jouw voortuin helemaal betegeld? Staan er bijna geen planten in en zijn de tegels in de zomer loeiheet? Dan maak jij kans om een tuinmetamorfose te winnen!  Wil je kans maken op een voortuin met minder tegels en meer groen? Die klaar is voor het veranderende klimaat? Doe dan mee aan de prijsvraag! Inschrijven is mogelijk tot 21 juni! Klik hier voor het inschrijfformulier. Kijk voor de voorwaarden onder bijzonderheden.

In Oldenzaal kunt u zelf geveltuintjes aanleggen, boomspiegels (onverharde deel rondom een boom) ‘adopteren’ en bloembakken buiten neerzetten in de openbare ruimte. Dit levert een bijdrage aan de biodiversiteit en draagt bij aan het tegengaan van wateroverlast. Natuurlijk oogt het daarnaast ook mooi. Als u belangstelling heeft om dit te doen, neem dan eerst contact met ons op. Hieronder leest u hier meer over.

Staat van je straat

Door het veranderende klimaat komen er in de toekomst steeds vaker en grotere stortbuien en hittegolven voor. We kunnen dit voor een groot deel niet meer voorkomen, wél kunnen we ons hier aan aanpassen. Het aanpassen aan het veranderende klimaat heet klimaatadaptatie. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je tuin te onttegelen en meer groen te planten, ook kun je een groendak of een regenton aanschaffen. Benieuwd naar hoe klimaat adaptief jouw straat is? We hebben op www.oldenzaal.nl/staatvanjestraat een interactieve kaart staan waarin te zien is hoe jouw straat scoort! 

Als u een geveltuintje wilt aanleggen, een boomspiegel wilt adopteren en/of een bloemenbak in de openbare ruimte neer wilt zetten kunt u hiervoor een aanvraag indienen. U moet wel met een paar dingen rekening houden als u dit wilt gaan doen. Kijk onder de voorwaarden waaraan u moet denken.

U kunt het aanvraagformulier downloaden, invullen en opsturen naar gemeente Oldenzaal, Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal. U kunt het formulier ook scannen en opsturen naar info@oldenzaal.nl.
Aan de aanvraag zijn geen kosten verbonden.

 

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder leest de algemene voorwaarden.

 • Voor aanvraag voor het aanleggen van een geveltuin, het adopteren van een boomspiegel of het neerzetten van een plantenbak levert u het ingevulde formulier “Aanvraagformulier geveltuin, boomspiegel & plantenbak” in  bij de gemeente.
 • Er moet minimaal nog 1,20 m ruimte vrij zijn op de stoep voor de toegang van rolstoelen en kinderwagens.
 • Het overhangen van planten over de stoep of andere hinder zijn niet toegestaan.
 • De gemeente blijft eigenaar van de grond.
 • De gemeente en netbeheerders hebben altijd vrije toegang tot de grond die in gebruik genomen is voor o.a. werkzaamheden aan kabels en leidingen.
 • Niet alle planten zijn geschikt voor geveltuintjes. Sommige planen drukken tegels omhoog of laten veel zaden vallen. Kijk voor de lijst met planten die wel geschikt zijn.
 • Eventuele schade aan kabels en leidingen zijn voor eigen rekening.
 • Waar nodig snoeit u en verwijdert u onkruid. Belemmerende overhang is niet toegestaan.
 • U verwijdert het (zwerf)afval.
 • Indien nodig vervangt u dode planten en struiken.
 • U gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor eventuele ontstane schade aangebracht door de planten.
 • De gemeente is bij bijvoorbeeld onkruidbestrijding of zout strooien bij gladheid niet aansprakelijk voor eventuele gevolgschade.

Bijzondere voorwaarden

Er gelden nog een paar specifieke voorwaarden die afhankelijk zijn van hetgeen u aanvraagt. U vindt die bijzondere voorwaarden hieronder:

Welke planten leveren een goede bijdrage aan een goed leefklimaat voor bijen en aan de biodiversiteit in Oldenzaal? Lees de tips op de plantenlijst.

Algemene voorwaarden

 • De actie geldt voor uitsluitend voor voortuinen.

 • De tuin bevat veel tegels en/of verharding en weinig groen.

 • Lever minimaal 3 foto’s aan waarop duidelijk te zien is dat je tuin bestaat uit tegels e/o verharding en weinig groen.

 • Je bent bereid een eigen bijdrage te leveren aan het verwijderen van de verharding/betegeling van de tuin, deze worden kosteloos opgehaald.

 • Je gaat akkoord met het (laten) aanpassen van jouw tuin naar een klimaat adaptieve tuin. Overleg hierover vindt na het winnen van de prijs plaats.

 • U kunt zich inschrijven tot en met 21 juni 2019.

 • Prijs: Er is een budget van €4.000 beschikbaar voor het aanpakken van de tuin, dit is het totaal bedrag voor alle tuinen inclusief ontwerp en uitvoering. Dit bedrag is gereserveerd voor het maken van een ontwerp van de tuin, het doen van de benodigde inkoop en het daadwerkelijke aanpakken van de tuin.

 • De tuin wordt nieuw ingericht naar een mooie en een klimaatbestendige tuin. Dit betekent dat de tuin zo aangepast wordt dat het een bijdrage levert aan het verminderen van wateroverlast en/of droogte- en hitteoverlast. In de praktijk betekent dit dat de tuin weinig verharding kent en dat er daarvoor in de plaats veel groen geplant gaat worden.

 • De prijswinnaar heeft invloed op het uiteindelijke ontwerp van de tuin. Het ontwerp en de uitvoering zijn echter gebonden aan de eis dat de tuin een wezenlijke bijdrage moet gaan leveren aan het klimaatbestendig maken van de omgeving.

 • De tuin blijft na oplevering ongewijzigd vijf jaar in tact. Kleine aanpassing zijn toegestaan als het niet ingaat tegen het doel de tuin klimaat adaptief te maken.

 • Een bordje blijft na realisatie één jaar in de tuin staan. Op het bordje staat vermeld dat de tuin in samenwerking met de gemeente, WBO wonen en het Zone College is aangepakt.
  Er wordt een foto van de tuin gemaakt en gedupliceerd. Dit dient als voorbeeldtuin voor de inwoners van Oldenzaal.

 

Uw aanvraag wordt behandeld door team Buitenbeheer. Zij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op zodra wij uw aanvraag hebben ontvangen.
Heeft u vragen? Bel dan (0541) 58 81 11 of mail naar info@oldenzaal.nl