Gas Terug: Verwarming slim inregelen en gas besparen

In veel huizen zijn de radiatoren of vloerverwarming niet goed ingeregeld, waardoor de warmte vanuit de cv-ketel niet goed verdeeld wordt. Met een goed ingeregeld verwarmingssysteem kunt u veel comfort winnen, terwijl het aardgasverbruik flink omlaag gaat . Helemaal als de temperatuur van de cv-ketel daardoor ook lager kan worden gezet. Het goed instellen van de radiatoren of vloerverwarming heet ‘waterzijdig inregelen’. 

De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen hebben samen met het Losserse buurtinitiatief Gas Terug een interactieve instructievideo laten ontwikkelen. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe het inregelen voor verschillende soorten verwarmingsinstallaties werkt. Door een simpel keuzeproces komt u uit bij de instructies voor uw eigen type verwarmingsinstallatie.

CV

Lager aardgasverbruik en lagere kosten

Na het inregelen stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid water die nodig is om elke ruimte goed te verwarmen. Een optimale doorstroming van radiatoren of vloerverwarming verbetert de warmteafgifte. De warmteverdeling werkt efficiënter over de verschillende kamers. Bovendien kan daardoor vaak de basistemperatuur van de cv-ketel worden verlaagd. Samen kan dit tot wel 20 procent schelen in het aardgasverbruik, zonder in te leveren op comfort.

Gas Terug

Vanaf 2019 leidde het buurtinitiatief Gas Terug succesvol vrijwilligers op, die in hun eigen buurt hielpen radiatoren beter in te regelen en cv-ketels anders af te stellen. Het doel was om buren eenvoudig te helpen aardgas te besparen. Door corona kon dit initiatief niet verder worden uitgerold. De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen hebben samen met het Losserse buurtinitiatief Gas Terug een interactieve instructievideo laten ontwikkelen. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe het inregelen voor verschillende soorten verwarmingsinstallaties werkt. Door een simpel keuzeproces komt u uit bij de instructies voor uw eigen type verwarmingsinstallatie.

Omdat iedereen met een beetje geduld en handigheid zelf zijn systemen goed kan inregelen én om meer mensen hierbij te ondersteunen, is de interactieve lesvideo ontwikkeld. Waterzijdig inregelen kunt u het best uitvoeren wanneer het koud is, daarom is de interactieve video enkel te bezichtigen van 1 oktober tot en met 31 maart. 

Inregelkit ophalen

Bent u niet in de gelegenheid een informatieavond te bezoeken en wilt u een inregelkit van ons lenen om uw verwarmingssysteem waterzijdig in te regelen? U kunt de kit 14 dagen lenen bij de balie in het stadhuis.

Contact

Voor technisch-inhoudelijke vragen kunt u mailen met Gas Terug via gasbesparen@gmail.com.