Groenmarkt

Kerkstraat (nabij Groote Markt)
11 mei 2024 - 11 mei 2024
Kerkstraat (nabij Groote Markt)

Op zaterdag 11 mei van 10:00 tot 16:00 uur bent u van harte welkom op de Groenmarkt Oldenzaal. Hier staan verschillende stands met allerlei informatie over een groenere leefomgeving! Wilt u een (gratis) tuin schetsontwerp of advies over een onderhoudsvriendelijke groene (voor)tuin? Hoe zorgt u voor meer biodiversiteit? Hoe gaat u verstandig om met (regen)water? En hoe kunt u duurzaam omgaan met energie en warmte in huis? U vindt het antwoord bij één van de stands. U vindt de Groenmarkt in de Kerkstraat (nabij de Groote Markt).

Het doel van de groenmarkt is inwoners informeren en inspireren om samen te werken aan een groenere leefomgeving in Oldenzaal! Een groenere leefomgeving heeft namelijk veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een betere waterberging; een schonere lucht; meer verkoeling op hete dagen en natuurlijk veel meer planten, bloemen en insecten.

Programma

Onderwerpen

Welke planten zijn handig om te onderhouden? Hoe kunt u makkelijk het regenwater gebruiken om planten water te geven? Hoe gaan we om met klimaatverandering in Oldenzaal? Hoe kunt u thuis energie besparen?  Het antwoord op deze en andere vragen is te vinden op de groenmarkt.

Gratis Tuinontwerp 1.0

Inwoners van Oldenzaal kunnen gratis een ontwerp ontvangen voor hun tuin. Neem foto’s, video’s en een plattegrond mee van uw tuin en laat Huub Zoontjes een eerste ontwerp maken. Zo kunt u alle wensen laten meenemen: onderhoudsvriendelijk, bij vriendelijk of wilt u een eigen groentetuintje? Laat Huub advies geven en raak geïnspireerd!

Watertafel

Kinderen kunnen op de watertafel een stad van blokken bouwen en met een gieter ontdekken hoeveel wateroverlast een flinke bui kan veroorzaken. Kortom: de groenmarkt is leuk en leerzaam voor jong en oud!

Klimaat Escaperoom

In de mobiele Klimaat Escaperoom wordt jong en oud uitgedaagd om samen te ontsnappen aan de gevolgen van klimaatveranderingen. Deze unieke en interactieve ervaring brengt de realiteit van klimaatverandering dichterbij en laat zien dat we - door samen te werken en slimme keuzes te maken - invloed kunnen uitoefenen op onze toekomst. De Klimaat Escaperoom leert spelenderwijs over de uitdagingen waarmee onze planeet wordt geconfronteerd.

Wie werken mee?

  • Huub Zoontjes Tuinarchitect
  • Groei & Bloei Oldenzaal
  • Instituut voor Natuureducatie (IVN) Oldenzaal - Losser
  • Energieloket – informatie over energie besparen en energie opwekken
  • Gemeente  Oldenzaal - Projecten in de stad
  • Gemeente Oldenzaal - Subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van woning

Partners

Global goals-gemeente

De gemeente Oldenzaal is een Global Goals gemeente. Dat betekent dat we de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) omarmen.