NK Tegelwippen

Van 21 maart t/m 31 oktober 2024 spelen we het NK Tegelwippen. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin! Doe mee en geef je gewipte tegels opexterne-link-icoon
Oldenzaal doet mee aan het Nederlands kampioenschap Tegelwippen. 

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2024 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. En dat geldt ook voor Oldenzaal!

Onderzoek wijst uit dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Tot slot toont onderzoek van de Wageningen Universiteit aan dat mensen met een groene tuin vaak minder gezondheidsklachten hebben. Allerlei voordelen, daarom roepen we op om mee te doen!
Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Tegels doorgeven voor het NK Tegelwippen

Geef online door hoeveel tegels u heeft opgeruimd op NK Tegelwippen.

Hiervoor heeft u nodig:

  • Het aantal tegels (deze rekent u om naar een stoeptegel van 30 bij 30 centimeter);
  • Foto’s van de situatie voor en na het tegelwippen.

Gebruik de omrekentabel om het juiste aantal tegels te berekenen.

Type tegelAantal tegels per stoeptegel (van 30 x 30 cm)Aantal tegels per vierkante meter
Betontegel of stoeptegel 30 x 30 cm111
Grindtegel of grootformaat tegel 40 x 60 cm0,334
Grindtegel of grootformaat tegel 50 x 50 cm0,334
Klinker of waaltje 20 x 5 cm9100
NK Tegelwippen 2024

Tegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi

Hoe werkt het?

Meld u aan voor het NK Tegelwippen via de website www.nk-tegelwippen.nlexterne-link-icoon. U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding. Met de bevestiging kunt u een afspraak maken via de Klantenservice van Twente Milieu door de bevestiging te mailen naar info@twentemilieu.nl. Vermeld daarbij uw postcode, huisnummer en milieupasnummer. Ook is het mogelijk om te bellen naar 0900 - 85 20 111 (op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur, lokaal tarief). Houd uw milieupas bij de hand.

Welke voorwaarden gelden er voor het op laten halen van tegels?

De tegels worden met een grijper opgehaald. Daarom is het volgende belangrijk:

  • De minimale hoeveelheid is 5 m2 en maximaal 20 m2 per afspraak
  • Zet de tegels op de afspraakdag voor 07.30 uur aan straat (op verharde gemeentegrond)
  • Plaats de tegels nergens tegenaan of onder
  • Stapel de tegels netjes op (rondom een meter vrijhouden)
  • Er hoeft niemand thuis te zijn voor de afspraak

Hoeveelheid tegels minder dan 5m2

Dit jaar bieden wij ook de mogelijkheid aan inwoners om een hoeveelheid tegels minder dan 5 m2 gratis in te leveren op het afvalbrengpunt/Milieupark.

De spelregels hiervoor zijn bijna hetzelfde als bij het afhalen aan huis. Om toegang te krijgen tot deze gratis inlevermogelijkheid moet u het bewijs van deelname aan het NK Tegelwippen laten zien aan de medewerker op het afvalbrengpunt.