Asbest

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk product dat bestaat uit naaldvormige vezels. Asbest is makkelijk te verwerken met andere stoffen, het is goedkoop, hittebestendig en onverwoestbaar. Vanwege deze nuttige eigenschappen is asbest tot in de jaren tachtig toegepast in (bouw)materialen. Vanaf 1 juli 1993 is de toepassing van asbest nagenoeg verboden. Kijk op https://oldenzaal.asbestdakenkaart.nl om een indicatie te krijgen of uw dak asbestverdacht is.

Wat zijn de risico's van asbest?

Asbestvezels in water en voedsel leveren geen gevaar op voor de gezondheid. Asbest is alleen gevaarlijk als vrijgekomen asbestvezeltjes opdwarrelen in de lucht die u inademt. Dat gebeurt bijvoorbeeld door slopen. De ingeademde vezels nestelen zich in de longen en na verloop van tijd kan dat de oorzaak zijn van verschillende ziekten, waaronder kanker.
Het onzorgvuldig verwijderen van asbestproducten brengt risico's met zich mee. Het is soms dan ook beter het te laten zitten. Juist bij onoordeelkundig slopen is de kans het grootst dat de vezels in de lucht komen en kunnen worden ingeademd.

Waar zit asbest in?

U kunt asbest nog op verschillende plekken in huis tegenkomen. We noemen de bekendste toepassingen.

  • In vinyl vloerbedekking (onder andere Novilon), tot 1983 te koop. De toplaag is van pvc, de asbest zit in de viltachtige onderlaag.
  • In vinyl vloertegels (Colivinyl), tot 1985 te koop. Het materiaal is hard en een beetje glanzend, vaak met een wit 'gevlamde' decoratie.
  • Bloembakken, betonkleurig en tamelijk dun.
  • Golfplaten. Deze zijn veel gebruikt op bergingen en garages.
  • Vlakke decoratieve platen met aan één kant een gekleurde coating. Te vinden op gevels als balkonscherm en ook wel als wandafwerking in de douche.
  • Pijp. Bekend is de H-pijp op de schoorsteen, maar ook asbest schoorsteenkanalen komen voor.
  • (Harde) isolatieplaat in borstweringen.
  • Kachelkoord dat werd gebruikt bij het aansluiten van kachels. Dit niet gebonden asbest is zeer gevaarlijk.

Voor meer uitleg over waar asbest kan zitten en hoe u het kunt herkennen: bekijk dit filmpje

Het is een particulier toegestaan tot maximaal 35 m2 geschroefde hechtgebonden asbestplaten of loszittend vloerzeil in eigen beheer te verwijderen. Het moet gaan om asbest uit woningen of bijgebouwen op uw erf, die niet bedoeld zijn of gebruikt worden voor uw beroep of bedrijf. Dit is alleen toegestaan wanneer er op het kadastrale perceel niet meer asbesthoudend materiaal aanwezig is.

Sloopmelding

Als u 35m2 of minder geschroefde hechtgebonden asbestplaten of loszittend vloerzeil wilt verwijderen, moet u via het omgevingsloket een sloopmelding doen. Vervolgens kunt u gratis asbestplastic halen bij het afvalbrengpunt om uw asbest veilig in te verpakken. Als het ingepakt is kunt u het in de meeste gevallen gratis storten bij het afvalbrengpunt.

Sloopmelding doen

Van huishoudens afkomstig asbest kan gratis worden aangeleverd op het afvalbrengpunt. Het asbest moet dubbel en luchtdicht verpakt zijn in doorzichtig plastic met een dikte van 0,2 mm, te verkrijgen bij het afvalbrengpunt. Asbest van bedrijven wordt niet geaccepteerd op het afvalbrengpunt. Dit moet worden afgevoerd als bijzonder bedrijfsafval. Ook kunt u contact opnemen met Twente Milieu, telefoon 0900 8520 111 of via de website van Twente Milieu.

Meer informatie over asbest vindt u op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11