Asbest

Vroeger gebruikten we vaak asbest bij bouwwerkzaamheden. Asbest is een verzamelnaam voor 6 verschillende mineralen die een vezelstructuur hebben. Als u asbest niet zorgvuldig verwijdert, brengt het misschien (gezondheids-)risico’s met zich mee. Daarom gelden er strenge regels als u gaat slopen en/of asbest gaat verwijderen. Lees daarom eerst de informatie hieronder.

Beschrijving

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk product dat bestaat uit naaldvormige vezels. Asbest is makkelijk te verwerken met andere stoffen. Het is goedkoop, kan goed tegen hitte en is erg sterk. Daarom gebruikten we dit in de jaren 80 veel met bijvoorbeeld bouwen. Vanaf 1 juli 1993 mag asbest niet meer gebruikt worden. Wilt u weten of er misschien asbest op uw dak ligt? Kijk dan op  deze online kaartexterne-link-icoon. Let wel op: dit is alleen een schatting.

Wat zijn de risico's van asbest?

Asbestvezels in water en voedsel leveren geen gevaar op voor de gezondheid. Asbest is alleen gevaarlijk als vrijgekomen asbestvezeltjes opdwarrelen in de lucht die u inademt. Dat gebeurt bijvoorbeeld door slopen. De ingeademde vezels nestelen zich in de longen. Soms leidt dat tot ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker. Als u asbest niet op de goede manier verwijdert, brengt het risico’s met zich mee. Soms kunt u asbest dan ook beter laten zitten. De kans dat u het inademt als u het niet op de goede manier verwijdert, is groot.

Waar zit asbest in?

U kunt asbest nog op verschillende plekken in huis tegenkomen. Hieronder vindt u voorbeelden:

  • In vinyl vloerbedekking (bijvoorbeeld Novilon). Dit was tot 1983 te koop. De bovenste laag is van pvc. Het asbest zit in de viltachtige onderlaag.
  • In vinyl vloertegels (Colivinyl). Dit was tot 1985 te koop. Het materiaal is hard en een beetje glanzend. Het heeft vaak een wit 'gevlamde' versiering.
  • Bloembakken, betonkleurig en dun.
  • Golfplaten. Dit ziet u veel bij bergingen en garages.
  • Platte decoratieve platen met aan 1 gekleurde kant. Deze vindt u vaak op gevels als balkonscherm. Soms ook als wandafwerking in de douche.
  • Pijp. Bekend is de H-pijp op de schoorsteen, maar ook asbest schoorsteenkanalen komen voor.
  • (Harde) isolatieplaat in borstweringen.
  • Kachelkoord. Dit ziet u vaak bij het aansluiten van kachels. Dit niet-gebonden asbest. Daarom is het heel gevaarlijk.

Melding doen

Wilt u zelf asbest verwijderen? Dan mag dat onder voorwaarden.

  • U mag maximaal 35 m² geschroefde, hechtgebonden asbestplaten verwijderen.
  • U mag ook 35 m² loszittend vloerzeil verwijderen. Dat moet wel hechtgebonden zijn.
  • U mag zelf de materialen wel verwijderen. Als u dit bedrijfsmatig laat uitvoeren, mag dit alleen door een gecertificeerd bedrijf.
  • Als uw gebouw ouder is dan 1993, dan moet u in het bezit zijn van een asbestinventarisatierapport van de te verwijderen materialen.

Sloopmelding

Gaat u minder dan 35 m² geschroefde, hechtgebonden asbestplaten of loszittend vloerzeil verwijderen? Doe dan een sloopmeldingexterne-link-icoon. Daarna kunt u gratis asbestplastic halen bij het afvalbrengpunt om uw asbest veilig in te verpakken. Het ingepakte asbest kunt u het vaak gratis afleveren bij het afvalbrengpunt.

Van huishoudens afkomstig asbest kunt u gratis inleveren op het afvalbrengpuntexterne-link-icoon. U moet het asbest dubbel en luchtdicht verpakken in doorzichtig plastic met een dikte van 0,2 mm. Dit kunt u bij het afvalbrengpunt krijgen. Asbest van bedrijven mogen het asbest niet naar het afvalbrengpunt brengen. Bedrijven moeten dit afvoeren als bijzonder bedrijfsafval. U kunt ook contact opnemen met Twente Milieu. Dat kan via (0900) 8520 111 of via de website van Twente Milieuexterne-link-icoon.

Meer informatie over asbest vindt u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)externe-link-icoon.