education iconDigitale Hanzestad

Digitale Hanzestad Oldenzaal

Oldenzaal heeft een rijke historie, die we graag laten zien, ervaren en beleven. Eén van de meest markante periodes uit de Oldenzaalse geschiedenis was de Hanzeperiode. De Hanze was tijdens de middeleeuwen een samenwerkingsverband van handelaren en steden rond de Noordzee en de Oostzee. Ook steden aan rivieren en handelsroutes maakten deel uit van het verbond.Oldenzaal was in die tijd een regionaal religieus handelscentrum en was bij de Hanze aangesloten. Helaas is er op het oog, als gevolg van oorlogen, branden en sloop, weinig zichtbaars dat herinnert aan de Oldenzaalse Hanzetijd. Digitaal zijn er echter volop mogelijkheden om het verhaal te vertellen. En dat willen we graag met u delen!

Het Hanze verhaal

Normaal gesproken liggen Hanzesteden aan het water, Oldenzaal niet. Toch was Oldenzaal een belangrijke schakel voor de grotere Hanzesteden zoals Deventer en Zwolle door de gunstige ligging aan de Duitse grens. 
Download en lees het complete Hanze verhaal onder deze pagina.

Stichting Oldenzaalse Musea

Stichting Oldenzaalse Musea heeft van de gemeente Oldenzaal opdracht gekregen om de activiteiten gefaseerd uit te voeren. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de gemeente en Oldenzaal Promotie.

Met betrekking tot video-mapping wordt naast Oldenzaal Promotie samengewerkt met de Stichting Het Loden Bönneke. Deze stichting doneert een bijdrage om video-mapping op de Plechelmustoren mogelijk te maken.

Hanzetour app

De Hanzetour app laat de Hanze geschiedenis in Oldenzaal weer tot leven komen. Een handelaar uit de Hanzestad Lübeck vertelt dat hij zijn gouden munten is kwijtgeraakt. De gebruiker van de app gaat deze helpen zoeken en wordt daarbij rondgeleid door gidsen uit het verleden die vertellen over de geschiedenis. De speurtocht naar de munten leidt uiteindelijk langs zes verschillende locaties in Oldenzaal. De Hanzetour app is voor iedereen, jong en oud, een leuke manier om een deel van de Oldenzaalse geschiedenis te leren kennen. De app is te downloaden via de appstores.

Video mapping en virtual reality (in ontwikkeling)

Het verhaal van de Hanze wordt binnenkort op de Plechelmusbasiliek en/of de toren geprojecteerd (video mapping). Op deze manier brengen we het verleden en heden optimaal samen, een unieke belevenis! Het verhaal over de Hanzetijd vormt ook de basis voor virtual reality. Dit is een computertechniek die een virtuele of gesimuleerde werkelijkheid laat beleven via een speciale bril/headset. Op dit moment worden de mogelijkheden hiervoor verder onderzocht.

Kleintje Hanzehuis (nog te starten)

Het idee is om het koetshuis behorende bij het Palthehuis in te richten voor Kleintje Hanzehuis. Een huis waar verleden, heden en toekomst van de handel in Oldenzaal een plek krijgt. Tijdens het bezoek kunt u meer ontdekken over zowel de Hanzegeschiedenis als het hedendaagse ondernemende Oldenzaal. Het is leuk en leerzaam voor iedereen!

Meer informatie en contact

Wilt u meer informatie over dit project? Dan kunt u contact opnemen met Anneke van Oss, team Ontwikkeling, telefoon (0541) 58 81 11, e-mail a.vanoss@oldenzaal.nl.

Ook kunt u contact opnemen met:

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer 14 0541 tijdens kantooruren.

Heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon (0541) 58 81 11 of 14 0541
WhatsApp 31 6 22 86 03 83
Adres Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Postadres Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal

Openingstijden stadhuis

Wij werken alleen op afspraak. Maak zelf online uw afspraak of bel telefoonnummer (0541) 58 81 11

Maandag 08.30 - 20.00 uur
Dinsdag 08.30 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur

Hoe beoordeelt u onze website?

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. 

Reactieformulier