Digitale Hanzestad

Digitale Hanzestad Oldenzaal

Oldenzaal heeft een rijke historie, die we graag laten zien, ervaren en beleven. Eén van de meest markante periodes uit de Oldenzaalse geschiedenis was de Hanzeperiode. De Hanze was tijdens de middeleeuwen een samenwerkingsverband van handelaren en steden rond de Noordzee en de Oostzee. Ook steden aan rivieren en handelsroutes maakten deel uit van het verbond.Oldenzaal was in die tijd een regionaal religieus handelscentrum en was bij de Hanze aangesloten. Helaas is er op het oog, als gevolg van oorlogen, branden en sloop, weinig zichtbaars dat herinnert aan de Oldenzaalse Hanzetijd. Digitaal zijn er echter volop mogelijkheden om het verhaal te vertellen. En dat willen we graag met u delen!

Het Hanze verhaal

Normaal gesproken liggen Hanzesteden aan het water, Oldenzaal niet. Toch was Oldenzaal een belangrijke schakel voor de grotere Hanzesteden zoals Deventer en Zwolle door de gunstige ligging aan de Duitse grens. 
Download en lees het complete Hanze verhaal onder deze pagina.

Stichting Oldenzaalse Musea

Stichting Oldenzaalse Musea heeft van de gemeente Oldenzaal opdracht gekregen om de activiteiten gefaseerd uit te voeren. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de gemeente en Oldenzaal Promotie.

Met betrekking tot video-mapping wordt naast Oldenzaal Promotie samengewerkt met de Stichting Het Loden Bönneke. Deze stichting doneert een bijdrage om video-mapping op de Plechelmustoren mogelijk te maken.

Hanzetour app

De Hanzetour app laat de Hanze geschiedenis in Oldenzaal weer tot leven komen. Een handelaar uit de Hanzestad Lübeck vertelt dat hij zijn gouden munten is kwijtgeraakt. De gebruiker van de app gaat deze helpen zoeken en wordt daarbij rondgeleid door gidsen uit het verleden die vertellen over de geschiedenis. De speurtocht naar de munten leidt uiteindelijk langs zes verschillende locaties in Oldenzaal. De Hanzetour app is voor iedereen, jong en oud, een leuke manier om een deel van de Oldenzaalse geschiedenis te leren kennen. De app is te downloaden via de appstoresexterne-link-icoon.

Video mapping en virtual reality

Video mapping is het projecteren van een video-animatie op een object, bijvoorbeeld een gebouw, auto of raam. Het is een aantrekkelijke manier om het verhaal van een stad te vertellen en het erfgoed onder de aandacht te brengen. Er zijn animaties gemaakt die op de Plechelmustoren kunnen worden geprojecteerd. De inwoners en bezoekers krijgen zo een goed beeld van de Hanzetijd.

Het Hanzehuis

Het Hanzehuis Oldenzaal is als laatste deel van het project digitale Hanzestad gerealiseerd. Het is een plek waar verleden, heden en toekomst van de handel in Oldenzaal samenkomen. Bezoekers van het Hanzehuis kunnen hier meer ontdekken over zowel de Hanzegeschiedenis als het hedendaagse ondernemende Oldenzaal. Het dient daarmee zowel educatieve, toeristisch-recreatieve als economische doelstellingen. Het Hanzehuis is 24 november 2023 officieel geopend. 

Meer informatie en contact

Wilt u meer informatie over dit project? Dan kunt u contact opnemen met Anneke van Oss, team Ontwikkeling, telefoon (0541) 58 81 11, e-mail a.vanoss@oldenzaal.nl.

Ook kunt u contact opnemen met: