Energie: wat kunt u thuis of als buurt doen?

Als gemeente doen we in Oldenzaal heel veel om over te stappen op duurzame vormen van energieopwekking. Ook als inwoner kunt u heel veel doen. Denk aan het zelf opwekken van duurzame energie, maar ook vooral door thuis en in uw buurt energiebesparende maatregelen te nemen. Want wat u niet opmaakt, hoeft ook niet opgewekt te worden.

Wonen in een aardgasvrije en energiezuinige woning? Maandelijks besparen op uw energierekening door slimme besparingsmaatregelen toe te passen? Of samen met uw buurt bijdragen aan energiebesparing of het opwekken van duurzame energie in uw wijk? Hieronder leest u meer over de initiatieven waar u als inwoner of als buurt aan kunt deelnemen. Heeft u zelf een duurzaam idee? Laat het ons weten via duurzaam@oldenzaal.nl

Initiatieven

Hieronder leest u meer over initiatieven op het gebied van duurzame energie en energiebesparing.

Energieloket

De gemeente Oldenzaal heeft samen met de gemeenten Dinkelland, Losser en Tubbergen het Duurzaam Bouwloket opgericht. Het energieloket biedt inwoners van Oldenzaal onafhankelijk en professioneel advies. Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw woning? Op de website van het Duurzaam Bouwloketexterne-link-icoon vindt u praktische informatie en tips om direct thuis toe te passen. 

Stappenplan voor het verduurzamen van uw woning

Uw huis energiezuiniger maken vraagt niet altijd om een grootschalige verbouwing. U kunt vandaag nog starten met het nemen van duurzame maatregelen. Om u hierbij te helpen, is er de Altijd-Goed-Aanpakexterne-link-icoon, een handig stappenplan die past bij uw woning en uw persoonlijke situatie.

Gratis adviesgesprek met een energiecoach

Inwoners kunnen bij de wooncoaches van het Duurzaam Bouwloket terecht met al hun vragen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. Wilt u weten hoe u met eenvoudige maatregelen kunt besparen op uw energierekening? Benieuwd of zonnepanelen iets voor u zijn of wilt u meer informatie over het isoleren van uw woning? Via het Duurzaam Bouwloket vraagt u eenvoudig een gratis adviesgesprek aan. De energiecoach komt dan bij u thuis en om te kijken hoe u uw woning duurzamer kan maken door bijvoorbeeld vloerisolatie of isolerend glas. U krijgt vervolgens een onafhankelijk en gratis energieadvies. Ook kan de energiecoach u vrijblijvend wijzen op geschikte bedrijven in de omgeving. Uiteraard bepaalt u zelf met welk bedrijf u in zee wilt gaan.

Subsidiecheck

Wilt u uw woning verduurzamen en gaat u daarbij energiebesparende maatregelen toepassen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie. Doe de subsidiecheck externe-link-icoonvia het Duurzaam Bouwloket.

Online Energiecafé

Op woensdag 16 juni 2021 organiseerde de gemeente Oldenzaal samen met partners een online Energiecafé voor inwoners die willen weten hoe we in Oldenzaal de komende jaren omgaan met energie, energie kunnen besparen en energie opwekken. Tijdens een interactief programma hebben een aantal gasten in de studio verschillende thema’s op het gebied van (duurzame) energie besproken. Het Online Energiecafé gemist? Kijk dan de YouTube-uitzendingexterne-link-icoon terug.

Global goals

In de gemeente Oldenzaal werken we aan betaalbare, betrouwbare en duurzame In de gemeente Oldenzaal werken we aan betaalbare, betrouwbare en duurzame energie voor iedereen.

Global goals gemeente

De gemeente Oldenzaal is een Global Goals gemeente. Dat betekent dat we de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties omarmen. Lees meer op de pagina Oldenzaal4GlobalGoals.