Europese verkiezingen voor niet-Nederlanders

U mag zelf bepalen in welk EU-land u stemt voor de verkiezingen van het Europees Parlement: ofwel in Nederland (het EU-land waar u woont) ofwel in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. Hiervoor moet u mogelijk een formulier invullen. U dient het formulier uiterlijk 23 april 2024 in.

Ik wil in Nederland stemmen

Als u ervoor kiest in Nederland te stemmen voor de verkiezingen van de (Nederlandse) leden van het Europees Parlement, moet u zich hiervoor registreren bij uw gemeente. Dit doet u met registratieformulier Y32(externe link)externe-link-icoon. U vindt het formulier via bijgaande link op de website van de Rijksoverheid. 

Wilt u in Nederland stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement en heeft u zich nog niet eerder geregistreerd? Vul dan, bij voorkeur in blokletters, formulier Y32 in en retourneer het ingevulde en ondertekende formulier aan de gemeente met daarbij een kopie van uw geldige identiteitsbewijs. 

Ik wil in het EU-land stemmen van mijn nationaliteit

Dan hoeft u zich niet te registreren bij uw Nederlandse gemeente, tenzij u zich eerder al in Nederland heeft geregistreerd voor de Europese verkiezingen. In dat geval neemt u contact op met de Nederlandse gemeente waar u woont, om uw eerdere registratie Y32 in te trekken. Informatie over eventuele eerdere registratie kunt u opvragen bij uw gemeente.

Goed om te weten


Het formulier moet uiterlijk op 23 april 2024 door de gemeente zijn ontvangen. Als u in Nederland stemt, kiest u de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Wilt u stemmen voor de leden van het land waar u vandaan komt, dan moet u in dat land stemmen. U blijft in Nederland geregistreerd als kiezer totdat u dit zelf wijzigt.

Stemmen voor het Europees Parlement door niet-Nederlandse inwoners